Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2004
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Kijelölték a kampánystábot
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=91&menu=


 

Marosvásárhelyen tanácskozott január 16-án az RMDSZ Ügyvezetõ Elnöksége. Mint késõbbi sajtótájékoztatójukon elmondták, az Ügyvezetõ Elnökség idei legfontosabb feladata a helyhatósági és a parlamenti választásokra való felkészülés. Az RMDSZ az önkormányzati választásokról szóló törvény véglegesítését sürgeti. Markó Béla szövetségi elnök úgy véli, hogy a helyhatósági törvénytervezet jelenlegi változata, noha nem tér át az egyfordulós választásokra, az RMDSZ számára elfogadható, de a törvényhozási választásokra vonatkozóan nem értenek egyet a névre szóló választási verzióval. Az elnökség kijelölte az önkormányzati választások kampánystábját, a kampányfõnök Nagy Zsolt ügyvezetõ alelnök. Õt segíti munkájában Borbély László alelnök, Barna Gergõ szociológus, Porcsalmi Bálint politológus, Miklós Ildikó újságíró és Veress Elõd szociológus.
Markó elmondta, a választási törvények mellett a törvényhozás reformját, a felekezeti oktatásról szóló tervezet, valamint egy kisebbségi törvény elfogadását tekintik törvényhozási prioritásnak. Új protokollum ügyében az RMDSZ még nem döntött, a Szövetség politikusai január végén találkoznak a kormánypárt képviselõivel.
Újságírói kérdésekre válaszolva Markó Béla nem zárta ki a Tõkés Lászlóval való tárgyalás lehetõségét, de hangsúlyozta, hogy az kizárólag az RMDSZ keretén belül képzelhetõ el. Mint mondta, „hajlandó leszek tárgyalni a püspök úrral, de csakis mint a szövetségen belül mûködõ platform vagy civil szervezet vezetõjével”. A szövetségi elnök kijelentette, hogy az RMDSZ nem fogja tolerálni ellenlábasait, „keresztbe fog tenni mindazoknak”, akik a megosztással az erdélyi magyarságnak próbálnak ártani. Hogy mi lehet a válaszlépés, azt a szövetségi elnök nem nevezte meg, de mint mondotta, a Szövetség nem fog a bírósághoz fordulni, mint azt Tõkés László püspök tette. Markó egyértelmûen kizárta a párbeszédet a Kiss Kálmán-féle párttal.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.