Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 09.03.2006
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: interviuri
Autorul articolului: Gujdár Gabriella
Titlul articolului: Markó Attila, a kisebbségi Hivatal elnöke - Díjjal vagy anélkül – nem állunk meg
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=221&menu=


Meglepett, hiszen általában nem foglalkozom díjakkal, elismerésekkel. Nem azért, mert nem érdekel, hanem azért, mert olyan ember vagyok, aki egyszerûen végzi a dolgát. Ebbõl kifolyólag nem követtem figyelemmel, hogy az emberek szavaztak-e a jelölésemre vagy sem. Végig semlegesen viszonyultam a jelölésemhez, emiatt most jólesõen meglepett, hogy nekem is megítélték a díjat. A tény, hogy az emberek így szavaztak és látják ennek a munkának a fontosságát, azt igazolja vissza, hogy van értelme és jelentõsége annak, amit végzek, és annak is, ahogyan végzem. Az emberek szemében ez azt jelenti, hogy egyrészt elvégzem azt a feladatot, amellyel megbíztak, másrészt azt, hogy úgy végzem el, hogy ezt az olvasóközönség és a szélesebb közösség megfelelõnek tartja.


Hol tart most a kisebbségvédelem területén végzett munkájában? Azt mindannyian tudjuk, hogy a kisebbségi törvénytervezet elkészült, de ezzel koránt sincs vége.

Úgy érzem, az emberek szavazatát nem az eredmény léte vagy nemléte döntötte el, hanem maga a kisebbségi törvény kidolgozásának, elfogadtatásának a folyamata. A tervezet elfogadtatása körüli küzdelem jelenleg nagyon nehéz, de rendkívüli örömmel tölt el, hogy az emberek az eddigi küzdelmet is értékelték. Ez persze nem azt jelenti, hogy itt megállunk. Ellenkezõleg, igyekszünk ezt a kitüntetést, értékelést energiaforrássá alakítani a folytatáshoz, hiszen a törvény elfogadtatása még hátravan. Bár a jogszabály vitája most látszólag kátyúba jutott, elõbb-utóbb meg kell születnie az egyezségnek, és a törvényt a kulturális autonómiára és annak intézményesített formájára vonatkozó kitétellel együtt el kell fogadni.

Ha a Parlament elfogadná a kisebbségi törvénytervezetet, az emberek talán egy újabb díjjal jutalmaznák az Ön teljesítményét.

Nem tudom, de nem is szeretek ilyen dolgokban elõre gondolkodni. Azt szeretném, hogy a törvény díjtól függetlenül megszülessen. Díjjal vagy anélkül, nekünk el kell látnunk a feladatunkat most is és ezután is úgy, ahogy arra minket az RMDSZ programja kötelez.

Néhány napja valódi sikert könyvelhetett el az RMDSZ és egyben Ön: a kormány elfogadta a Kisebbségi és Regionális Nyelvek Chartájának ratifikálására vonatkozó törvénytervezetet.

Ez a kisebbségi törvény sikeréhez hasonló, hiszen a törvénytervezetnek a parlament asztalára is át kell kerülnie. Ebben egy fokkal optimistább vagyok, hiszen a nyelvi charta egy kicsit más jellegû jogszabály. Nagy siker, hiszen az RMDSZ által a kormányprogramba bevitt tételeknek ez a két törvénytervezet volt a legfontosabb pontja. Ha ezeket el tudjuk fogadtatni a parlamenttel is, meg tudjuk erõsíteni Romániában a nyelvi jogokat és ezen túl Európa tanácsi garanciát is csatolunk ezekhez.

A Kisebbségi Hivatal vezetõjeként milyen új tervei vannak?

Jogalkotási szempontból a következõ cél a kisebbségi törvénytervezet parlamenti elfogadása után a kulturális autonómiatanácsok megválasztásának elõkészítése lenne. Ehhez néhány kormányhatározatra is szükség lesz. Ugyancsak a törvény következményeként, ez a hivatal is átalakul. Létrejön egy sokkal erõsebb és nagyobb létszámú kisebbségi hatóság, amely önálló intézményként mûködne. Ha a törvény megszületik, lesz majd munkánk bõven, de addig sem állunk meg.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.