Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 07.12.2006
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: interviuri
Autorul articolului: Simon Judit
Titlul articolului: Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke - Kisebbségben, de meddig?
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=274&menu=


 

Most nem a megüresedett státusok a legfontosabbak, csak annyiban lényegesek, hogy minél hamarabb be kell tölteni ezeket, és menni tovább. Ezen a téren megegyezés történt: a gazdasági minisztériumot megkapta a Demokrata Párt, a miniszterelnök-helyettesi tisztséget pedig a Nemzeti Liberális Párt. Mivel az RMDSZ nem kapott a miniszteri tisztségekbõl, nagyobb arányban részesülünk a megüresedett államtitkári és ügynökségvezetõi tisztségekbõl. Ez azt jelenti, hogy az RMDSZ két államtitkári és két vagy három ügynökségvezetõi tisztségre számít. A napokban fog eldõlni, hogy ki milyen feladatot kap.
Ami a Szövetség politikai mozgásterét illeti, a helyzet már korántsem ilyen egyszerû. Most kisebbségi kormánnyal megyünk tovább. Ez januárig mindenképpen így lesz, de ha kialakul egy megfelelõ keret, akkor esetleg késõbb is. Az egyezség úgy szól, hogy ez a három alakulat alkotja a koalíciót, de sejtésem szerint a törvényhozásban nagyon komoly gondjaink lesznek.

A Demokrata Párt felajánlotta Tariceanunak, hogy még két évig miniszterelnök maradhat, ha beleegyezik az elõrehozott választásokba. Miért nem akartak a demokraták, illetve az államfõ elõrehozott választásokat, miután a kormányfõ végül már hajlott erre?

Nem tudok arról, hogy ki egyezett bele és ki nem az elõrehozott választásokba. Most ez semmiképpen sem aktuális, hiszen január elsejéig mindenképpen stabil helyzetet kell teremteni. Jövõre viszont ez már elképzelhetõ.

Azzal, hogy az RMDSZ nem lépett ki, gyakorlatilag megmentette ezt a kormányt. Milyen politikai „viszonzásra” számíthat ezért a Szövetség?

Az RMDSZ-szel együtt vagy az RMDSZ nélkül is kisebbségben van ez a koalíció, ezért ebben a pillanatban egyik párt sem a mérleg nyelve. Nem hiszen, hogy most egymást kell zsarolnunk különbözõ feltételek teljesítésével, hanem azt kell megnéznünk, hogyan tudunk kormányozni.

Nem lehet arra számítani, hogy nagyobb esélye van a kisebbségi törvénynek, csökken a magyarellenes retorika?

A koalíción belül ugyan indulhat több eséllyel a kisebbségi törvény, de a megszavazásához több mint ötvenszázalékos többség szükséges a parlamentben. Miért gondolja azt valaki, hogy ha a Konzervatív Párt – miután a koalíción belül sem támogatta – most kilépve a koalícióból inkább fogja támogatni?

A kisebbségi kormány kikre, mely parlamenti pártokra számíthat? Kibõl lesz itt többség?

Ebben a pillanatban nem számíthatunk állandó támogatókra. Számítani lehet arra, hogy bizonyos kezdeményezéseket támogat majd a Szociáldemokrata Párt. A Nagy-Románia Pártra semmi esetben sem kell gondolunk, ugyanakkor lehet, hogy idõnként a konzervatívok is a koalíció mellett szavaznak majd. Leginkább a függetlenekre számíthatunk, akik elég sokan vannak. Azonban ebben a helyzetben éles reformintézkedéseket nem lehet megszavaztatni a parlamentben, vagy ha igen, akkor csak kivételes esetekben.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.