Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 09.03.2006
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Szűcs László
Titlul articolului: Hidegfrontok márciusa
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=221&menu=


Elhúzódik a tél, a tévés idõjósok szerint március utolsó dekádja elõtt aligha számíthatunk arra, hogy majd sáncban a hóvíz könnyû hajót vigyen. Legfeljebb kicsi tankot a vonat, felújításra, Udvarhelyrõl valahová az üveghegyen is túlra. Mennek az MVSZ-hisztéria kicsi páncélosai, hülyét csinálva a fél erdélyi magyar sajtóból. És sehol egyetlen rémisztgetõ nem írta, mondta utóbb: sajnálom, hogy hülyeséggel traktáltam a nyájas közvéleményt, hiszen ami megy, az nem jöhet. Jönni csak Vadim szomorú, szürke balkáni serege jöhet, a székely anyavárosba március idusát ünnepelni. Hívó szóra százezren. Vagy ezren. Vagy csak negyvennyolcan.

Persze én mindenkit megértek. Csapó doktorék már nincs kihez írjanak újabb visszhangtalan memorandumot, további autonómiadiplomáciájuknak a sok megválaszolatlan üzenet után tényleg nincs sok értelme, különösen azóta, hogy tudjuk, Dél-Tirolban sem fenékig tejfel az élet. Kapóra jött tehát az ünnep: olvassunk fel új kiáltványt az egybesereglett, elnyomott székelyeknek. S nem csodálkozom a nagy-romániásokon sem, hülyék lennének nem élni az ölükbe hulló alkalommal, hogy a zavaros helyzetet kihasználva nyolc-tíz százalékkal növeljék népszerûségüket. Még azt sem mondhatjuk, hogy a magyar mumussal való rémisztgetést mostanában õk kezdeményezték volna, a téma gazdái inkább a kormányzó demokraták, keblünkön melengetett drága jó koalíciós partnereink. (Ilyenkor szokták mondogatni nem minden alap nélkül, hogy lám-lám, egy újabb szekus forgatókönyv!)
Jó vicc, közben ebben a hangulatban, ebben a közegben kellene arról beszámolni, milyen elõrehaladást tett meg a törvényalkotás házában a kisebbségi törvény. Abban a parlamentben, amelynek egyik honatyája büntetõfeljelentést tesz Frunda szenátor ellen egy olyan elõterjesztés miatt, amelyet az egyik legfontosabb európai integrációs szerv kétharmados többséggel tesz hivatalos dokumentummá.
És persze megértem az RMDSZ-t is, azt, hogy most nem szívesen bajlódik a már bõ egy éve napirenden tartott törvénytervezet tematizálásával, hiszen ezzel összefüggésben most a rossz hír a nem hír, s egy ideig a közvéleménynek is több érdekeset lehet mondani az egyetemi karokkal és az erdélyi televízióval összefüggõ dolgokról. S ugye vannak a nagy ügyek árnyékában olyan látszólag apró megoldatlanságok, amelyek sokak fejében fogalmazzák meg a kérdést, ugyan mivégre vagyunk mi ott bent abban a koalícióban? Miért nem sikerült például kicsit is változtatni az általános iskolai tanrend diszkriminatív elemein, miért kell ma is románul tanulni s vizsgázni is földrajzból, történelembõl, miért kell majd halomra buktatni képességvizsgán, érettségin a román anyanyelvûekkel azonos követelményrendszer elé állított gyermekeinket?
A közös kormányzásban erõsen csalódtak az emberek, ráadásul eredmények helyett újabban magyarellenes hangulatot érzékelnek, s nem is elsõsorban a társadalom, hanem a politikai elit s a média felõl. A radikalizálódási folyamat egyelõre mindkét oldalról tartósnak ígérkezik. Mint a tél.
 


  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.