Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 31.08.2006
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Szűcs László
Titlul articolului: Ha ti sem, akkor mi sem
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=258&menu=


Kedden reggel a magyar közszolgálati televízió híradója egyetlen szóval nem említette, hogy elõzõ nap a Magyar Köztársaság külügyminisztere, Göncz Kinga Bukarestben tett volna villámlátogatást. Pedig ott járt. Ráadásul nem csupán kollégájával, Ungureanu külügyminiszterrel, s mondhatni értelemszerûen az RMDSZ vezetõivel találkozott, hanem fogadta õt Tariceanu miniszterelnök és Basescu államfõ is. Mégsem lett hír a Göncz-vizit. Mi pedig nem is csodálkozunk ezen. Ami nem hírértékû, azt bizony félrerakja a hírszerkesztõ.

Lássuk, mirõl is lehetett volna összerakni egy másfél perces anyagot. A román–magyar külügyi csúcs elsõ számú apropója a tavalyi elsõ közös kormányülés novemberre idõzített folytatásának elõkészítése volt. Eredményekkel, a tavalyi megállapodások gyakorlatba ültetésével igazán egyik fél sem dicsekedhet, a (legalábbis számunkra) fontos ügyek között említett kisebbségi törvény éppen úgy vesztegel, mint a határon a vonatok. Pedig egy éve Bukarestben a két kabinet arra is parolázott, hogy az idén már megállás nélkül vámolnak s kezelik az útleveleket a szerelvényeken. A Gozsdu Alapítvány ügye sem rendezõdött, Verespatak kérdése is nyitott, s hogy a másik oldalról is keressünk példát: a magyar munkaerõpiac megnyitásáról sincs még döntés, az illetékes magyar tárcánál még készül a hatástanulmány. Nos, a tavalyi kormányközi megállapodások hetven százalékos teljesültségérõl beszélni – amint azt a miniszter asszony az ÚMSZ-nek adott nyilatkozatában tette – alighanem erõsen túlzó. Persze a lezáratlan ügyekért nem feltétlenül Budapest a felelõs.
Hiteles képet ad a román fél tárgyalási készségének, illetve a lényeges kérdésekben a megállapodási hajlandóságának felszínességérõl, hogy a román diplomácia vezetõje a kisebbségi törvény igényével szemben a magyarországi románság parlamenti képviseletének megoldatlanságát vetette fel. Függetlenül attól, hogy Magyarországon alig egy nagyközségnyi román nemzetiségû polgár él, s attól is, hogy a kisebbségek parlamenti képviseletét Magyarországon elméletileg jogszabály tenné kötelezõvé, Ungureanu alighanem tisztában van azzal, hogy közel négy évvel az újabb választás elõtt ez a kérdés aligha rendezõdik rövid távon. A lényeg, egyelõre, nincs napirenden. De hivatkozni lehet rá, mondván: „Ha ti sem, akkor mi sem.” Ugyancsak mellékes az ügy szempontjából, de érdemes lenne egyszer megvizsgálni, hogy menynyire járul hozzá Romániában a kisebb létszámú nemzeti kisebbségek érdekvédelméhez a hivatalból járó kisebbségi honatyák mûködése. Sajnos több botrány kapcsán hallani jó néhányuk korábbi mûködésérõl (lásd ukránok, lásd törökök stb.), mintsem a kisebbség jogok, a kiemelt védelemre szoruló népcsoportok érdekében végzett eredményes munkájukról.
Nincs könnyû dolga annak, aki a második közös kormányülés napirendjén dolgozik. Hiszen ott a dilemma, érdemes-e új témák után nézni, ameddig a korábbi tárgyalások eredményeit zátonyra futtatják a koalíciós érdekviharok. Persze még mindig jobb ez a se hal, se hús állapot, mint az újabban pofonokkal és jegyzékváltásokkal tarkított szlovák–magyar szembekerülés.
 


  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.