Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 25.01.2007
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Szűcs László
Titlul articolului: Cédulások közt
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=281&menu=


 

Sem az államfõ, sem a kormányfõ idõ elõtti eltávolításának szocdem ötletéhez nem adná a voksait a törvényhozásban az RMDSZ. Pedig okokat könnyû lenne találni. Kezdjük Basescuval, akinek bõ kétévi eddigi elnökösködése a Szövetség szemszögébõl nem járt sok pozitív hozadékkal. Ha részérõl mutatkozott volna egy szemernyi politikai akarat, ma alighanem lenne kisebbségi törvény. Ehelyett egy ideig inkább betartott Markóéknak, a múlt év tavaszán Udvarhelyen horgászott a zavaros erdélyi magyar közéletben. Míg rá nem unt a dologra. Mindazonáltal hatásos fellépéseire, sajátos populizmust hordozó szövegeire a felmérések szerint a magyar választók egy része is vevõ, legalábbis sokan úgy tekintenek rá, mint a korrupcióellenes küzdelem egyik élharcosára. Talán ezért is érthetõ a döntés: ha kedvük lenne is hozzá, túlságosan nagy kockázatot jelentene a magyar érdek-képviseleti szövetségnek nyíltan ellene fordulnia. Még akkor is, ha középtávon lenne mit keresni a PSD-hez való újbóli közeledéssel. Talán már nekik sem fáj annyira a 2004 decemberében történt váratlan partnercsere. Legfeljebb Nastase lelki sebeit nem gyógyítja kellõképpen az idõ.
Más kérdés a kabinet, illetve személyesen a kormányfõ megbuktatásának lehetõsége. Amit ma már Tariceanu legádázabb ellenfelei, a vele papíron mindmáig szövetséges demokrata vezetõk sem akarnak annyira. Akkor miért akarná az RMDSZ? Kérdés, hogy mi alapján mérlegelünk. Magyar megközelítésbõl a miniszterelnök a leginkább „rendes román”, akivel szót lehet érteni, aki kevésbé hajlamos a szavazatszerzõ nemzeti retorika sokszor megunt lemezét újra s újra elõvenni. S aki nem mellesleg tehetséges túlélõ, aki képes volt e félmandátumnyi idõ számos politikai válsághelyzetébõl kilábalni. Csak ez a cédulaügy ne ejtette volna azt a csúnya foltot az önéletrajzában. Mert aki e kicsiny papírfecni dolgában képes volt hazudni, annak szavahihetõsége más helyzetekben is megkérdõjelezhetõ. S õt az sem igazán menti, hogy Basescuval kapcsolatban nem mondott igazat. Ráadásul a sokak által várt azonnali távozás helyett ellentámadásba lendült, méghozzá nem is minden eredmény nélkül játssza el a rablóból lett pandúr szerepét. Mint aki erkölcsi és politikai tõkét képes kovácsolni saját hibájából.
Hogy a mostani történések miként hatnak a választókra, köztük az erdélyi magyar szavazók opcióira, nehéz megjósolni. Túl sok mondat kezdõdhet azzal, hogy ha… Mi van, ha együtt marad a kabinet, mi történik, ha a PD mégis felborítja az asztalt? Hogy alakul a helyzet, ha Basescut mégis megszorongatják, netán ha a szocdem számítások mondanak csõdöt? S mi történik, ha két magyar lista indul tavasszal az EP-mandátumokért?
Persze, ha Románia további kedvezõ fejlõdési pályája megköveteli a konstans politikai válsághelyzetet, hát üsse kõ! Mégiscsak könnyebb elviselni, mintha a koalíció nagy-nagy politikai egyetértésben terelné csõdközeli állapotok felé az országot. Közeli s távoli példákkal könnyen szolgálhatunk.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.