Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 22.06.2006
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Szűcs László
Titlul articolului: Feleselő forgatókönyvek
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=239&menu=


Hűvösről alighanem fagyosra vált a viszony hőmérséklete a hétfői, parlamenti Basescu-beszéd után a román kormányfő és az államfő között. Illetve legyünk pontosak, Basescu és a kormány nem demokrata párti tagjai között. Mi sem jellemzi formailag jobban a helyzetet, mint hogy a megszólalás ezen formájával először élő államfő mondandójára a kormányfő személyesen nem is volt kíváncsi. Márpedig az elhangzottak, eltérve az eredeti szándéktól, a csatlakozásra való felkészülés értékelésétől, a kabinet elmaradt reformintézkedéseit kérték számon. Együtt azzal az önellentmondással, hogy miközben a kormányprogram akadozó végrehajtását bírálja, Basescu egy szóval sem említi a kisebbségi törvényt, melynek elfogadtatását éppen az ő demokrata elvbarátai fékezik. Pedig Olli Rehn bővítési biztos ezt azon jogszabályok közt említette a minap, amelyeket jó lenne mielőbb, mondjuk, az utolsó, őszi országjelentés előtt elfogadni. De hát tetszenek tudni, politikai akarat nélkül a fű sem nő minálunk.

Tetszik, nem tetszik, Romániában jelenleg nem adottak a stabil kormányzás feltételei, az uniós csatlakozás aligha diadalmenetként fészkeli be magát emlékezetünkbe. A végrehajtó hatalmat gyakorolni hivatott testület megosztott, s miközben az ország elnöke és miniszterelnöke között mélypontra jutott a viszony, a parlament jogalkotó tevékenységét is politikai viharok kísérik. Mindenki igyekszik kihasználni a másik oldal hibáit, profitálni a minden hétre jutó botrányokból. (Komoly összegben mernék fogadni arra, hogy ha a tanügyi tárcát ma liberális, netán magyar miniszter irányítaná, akkor a képességvizsgát az idén is övező botrányos eset miatt – a tételek újságírók általi kicsempészése – e sorok megjelenéséig már exként emlegetnénk.) Kérdés, hogy ez a politikai csetepaté meddig folytatódhat komoly következmények nélkül.
A végkifejletre több forgatókönyv kínálkozik. Előidézheti a konzervatívok távozása, bár ez számukra azzal a fájdalmas mellékhatással járna, hogy az idő előtti választás után eltűnhetnek a politika színpadáról. Dönthetnek persze a viszályok mögött rendre ott álló demokraták is úgy, hogy a sakktáblát felborítva kilépnek a patthelyzetből, esetleg a liberálisok, személy szerint a miniszterelnök dobja be a törülközőt. A stabil kormányzásban ma leginkább az RDMSZ érdekelt, igaz, a kisebbségi törvény elfogadtatását a mai politikai viszonyok aligha teszik lehetővé. A szocdem kiszámíthatóságot pedig már ebgondolat visszasírni, a PSD-nek még nincsenek reális esélyei arra, hogy visszaszerezze a hatalmat. Ha tehát a cél további koalíciós részvétel, akkor a D.A. Szövetség jelenlegi pártjainak nincs alternatívájuk, nekik viszont vannak RMDSZ-mentes forgatókönyveik.
Nehéz eset, de nem egyedi, Bugár Béláék e heti pozsonyi koalíciós egyeztetései az RMDSZ vezetőinek is tanulságokkal szolgálnak, megmutatva, miképpen lehet egy változó politikai környezetben megőrizni szép szóval az eddig elért értékeket, csúnya szóval pedig, a hatalmat.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.