Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 21.02.2008
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Szűcs László
Titlul articolului: Veled vagyunk, Koszovó?
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://archivum.erdelyiriport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=343


Ez a Koszovó tisztára olyan, mint a tél. Mint télen a havazás, ami mindig váratlanul éri a hatóságokat. Pedig a tél beköszönténél is pontosabban számítani lehetett arra, hogy az egykori jugoszláv tartomány mikor kiáltja ki a maga függetlenségét. De ahogy a helyhatóságokat meglepetésként éri a hótakaró vagy inkább a latyak eltakarításának a feladata, sokak oly megütközéssel vegyes felháborodással fogadják a világ legújabb államalakulatának a létrejöttét. Kivált azok, akiknek nem tetszik a dolog. Persze pontosan tudni lehetett, hogy Thaqiék lépése mely országok vezetésénél vágja ki a biztosítékot. A hisztéria nyilván ott csitul majd gyorsabban, ahol rendezettebbek a kisebbségi viszonyok. Amúgy, legyünk õszinték, ki a fenét érdekelnek a koszovóiak? Sem az elismeréssel jeleskedõket, sem az arra gondolni nem akarókat. Persze az indulatok lecsengenek majd, prognózisom szerint viszonylag hamar, s akkor el lehet vitatkozni olyan formális részleteken, hogy indulhatnak-e koszovói sportolók a pekingi olimpián, illetve részt vehet-e koszovói énekes az eurovíziós dalversenyen. Ideális esetben egy koszovói szerb csalogány, hogy lehessen meghatódni.

Ám amíg a nevezett dal felcsendül, rossz idõk járnak néhány kipróbált barátságra. Például a legendás román–franciára. Hiszen milyen barát az – Nicolas Sarkozy államfõre gondolok –, aki ismerve politikai elitünk elborzadását az új állam elismerésének gondolatától is, elsõként siet hozzájárulni Koszovó nemzetközi tényezõvé válásához? Legközelebb majd várhatja, hogy sámlit tegyenek a szónoki emelvény elé, ha veszi a bátorságot, hogy ismét nálunk viziteljen.
Hûvös idõt prognosztizálhatunk egy másik szépreményû kapcsolat esetében is. Mert ha figyelmesen tanulmányozzuk Basescu államfõ és Tõkés László EP-képviselõ megnyilatkozásait a balkáni fejleményekrõl, aligha marad közös nevezõjük, leszámítva persze az RMDSZ-t, amelyrõl hajlamosak ugyanazt gondolni. Csakhogy Koszovó kapcsán a püspök és a Szövetség vezetõinek megnyilatkozásai majdhogynem egybevágnak, amit a román állam feje aligha honorál. Függetlenül attól, hogy maga Basescu volt az, aki most leginkább államférfiként nyilvánult meg, s nem a hisztéria fokozását szolgálja, mint a rendõr után kiáltó román szélsõségesek vagy a székelyföldi szimpátiatüntetés-szervezõk.
Ha már itt tartunk, akkor egy másik szövetség is könnyen megrepedezhet, a kisebbségi kormányzat mûködését is problematikussá teheti az albán többségû új állam elismerése körüli nézetkülönbség. Mert ugye ott a kérdés, hogy akkor ez micsoda: precedens vagy sem, érvényesíthetõ-e a mi viszonyainkra a balkáni történések analógiája vagy sem. Mennyivel hitelesebben szólnának a román politikusok érvei, ha egy már elfogadott s hatályba lépett kisebbségi törvénye lenne az országnak. Így maradnak az indulatok, a ciklus utolsó hónapjainak, heteinek pozíciókeresése, s marad az a csöppet sem vonzó alternatíva, hogy az idei választások egyik fõ témájává lép elõ a demagógiával, blõdségekkel dekorált nemzeti kérdés, szokás szerint félresöpörve az ország jelenét érintõ fontosabb kérdéseket.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.