Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Szűcs László
Titlul articolului: Törvényszerû esetek
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=172&menu=


Mire e sorokat olvassák, alighanem már a második európai ország, Hollandia polgárai is úgy döntöttek, hogy nem kérnek az Európai Unió tervezett alkotmányából. Illetve a helyzet ennél bonyolultabb, hiszen a vasárnap voksoló franciák elutasító döntését elsõsorban a saját kormányukkal való elégedetlenségük táplálta, míg a hollandusok esetében egyféle bezárkózási folyamat, a bevándorlókkal szembeni idegenkedés jellemzõ. Mi sem jelzi hûebben, hogy a francia referendum a belpolitikáról szólt, minthogy lapzártánk idején már arról lehetett hallani, hogy Raffarin kormányfõ – a kabinet szinte biztos átalakítása elõtt – már el is búcsúzott legközelebbi munkatársairól. Egyébként lehetséges utódainak egyike a franciák körében igen népszerû magyar származású Nicolas Sarkozy.

Nos, hogy Franciaországgal mi lesz az uniós alaptörvény megbuktatása után, az könnyen megjósolható, feltehetõen a baloldal alakít kormányt a soron következõ választások után. Egyesek szerint az sem kizárt, hogy a súlyos tekintélyveszteséget elszenvedett Chiracot is magával ránthatja a „kis francia forradalom”, bár az államfõ egyelõre hallani sem akar a lemondásról. Mindenesetre hiába mondja bárki is, hogy elsõsorban nem magát az alkotmányt szavazták le 55 százaléknyian az EU talán legtekintélyesebb alapító országában, a referendum hatásai európai kisugárzásúak, s egyelõre nehezen jósolható meg, hogy a folyamat hány újabb dominókockát borít fel. E dominók egyike lehet éppen a román és bolgár csatlakozás ügye is, pontosabban az egy éves halasztás lehetõsége. Ezt valószínûsíthetik az egy héttel korábban Németországban történtek: a 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfália tartományban elszenvedett súlyos kormánypárti vereséget követõen elõrehozott választásokat tartanak az õsszel, s elõreláthatóan az a CDU kap a választóktól bizalmat, amelynek politikusai szép számmal voksoltak nemmel áprilisban a közös európai parlamentben a két balkáni tagjelölt 2007-es csatlakozására. (Faramuci egy helyzet: miközben a román szocdemek kivételével jószerével már minden romániai parlamenti erõ az Európai Néppárt felé kacsingat, feledve minden korábbi ideológiai indíttatást, éppen e konzervatív-jobboldali tömörülésen belül a legerõsebbek a keleti bõvítés miatti aggodalmak, szívük szerint õk halasztanák egy évvel belépésünket.)
Azt tehát csak a következõ hónapok történései mutatják meg, hogy miként alakul az öreg kontinens jövõje. Most csak azt látjuk, hogy Franciaországban és másutt is – köztük Magyarországon – elsõsorban a szélsõjobb és a szélsõbal ünnepli lelkesen a kudarcot. Mások pedig már azt prognosztizálják, hogy a tízes évek végére az EU felbomlása sem elképzelhetetlen. Úgyhogy mire a ma lemaradottak – Vuk Draskovics vasárnapi szavaival szólva – futva utólérik a vonatot, amely most elzakatolt elõttük, lehet már nem is szerepel a járat a menetrendben, magyarán megszûnik a célállomás. Persze addig még sok víz lefolyik a Szajnán-Rajnán-Dunán, s a válság orvoslására is kifõzhetnek valamit az európai politika brüsszeli, strasbourgi boszorkánykonyháiban.
Annak ellenére, hogy egészen más léptékû ügyekrõl van szó, érdekes analógiákkal szolgál az uniós alkotmány és a romániai kisebbségi törvény ügye. Egyrészt a maga nemében mindkettõ elõzmény nélküli, másrészt mindkettõ igen éles politikai vitákat indukált, harmadrészt pedig mindkét tervezet ellenzõi és támogatói – bevallva, bevallatlanul – részben külsõ szempontok miatt védik harcosan álláspontjukat. Hiszen például az RMDSZ aligha tudott volna olyan, a parlamenti elfogadtatásra akárcsak minimális eséllyel pályázó törvényjavaslattal elõállni, amit a Szövetség ellenzéke, politikai ellenfeleik akárcsak kényszeredetten is, de támogattak volna. Hiszen érvek, illetve ellenérvek helyett elsõsorban indulatszavakkal találkozni. Szász Jenõ MPSZ-elnök egyenesen nemzetárulásról beszél, illetve román-magyar pártpolitikai paktumról. Szászon kívül aligha gondolják sokan komolyan, hogy például a kormányon belüli vitákat puszta cselszövésbõl folytatták le, s a tervezet ellen ágáló miniszter-asszonyaink, Mona Musca vagy Monica Macovei is kifejezetten azért hisztizett a kabinet ülésein, hogy utóbb Markó Béla elmondhassa országnak-világnak: lám-lám megküzdöttünk partnereinkkel a törvényért. S bizonyosan Nãstase is azért írta meg levelét a törvény ellen, mert örök hálája üldözi az RMDSZ-t.
Amit az ellenzõk hajlamosak elfeledni: azok, akik a kisebbségi törvényt kezdeményezték, elképzeléseikrõl – beleértve a jogszabály-tervezet legfontosabb elemeit – már a kampány idején szóltak, s a választások eredménye azt mutatta: a négy éves mandátumra szóló bizalmat azok kapták, akik a kulturális autonómiát célzó törvény ígérték, nem pedig azok, akik nemzetárulást emlegetnek. Természetesen az ellenzéki szerepre kényszerülõ vesztes joga, dolga, kötelessége a hatalmat gyakorlók bírálata. Kell tehát a kritika, fontos a kontroll. Ha azzal a szándékkal születik, hogy hozzátesz valamihez. Épít, s nem elvesz. Legyen szó országrésznyi közösségünkrõl, netán egy egész kontinens érdekérõl. Hiszen jól tudjuk, nem a méret a lényeg.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.