Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Realitatea TV
Anul şi data apariţiei: 14/07/2009
Tematica: conflicte interetnice
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Împăcare la Sâncrăieni între romi şi maghiari
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.realitatea.net/impacare-la-sancraieni-intre-romi-si-maghiari_561737.htmlMaghiarii şi romii din comuna harghiteană Sâncrăieni au decis să facă pace şi să respecte normele paşnice de convieţuire. Liderii celor două părţi au semnat luni un protocol prin care se obligă să nu mai comită furturi şi să respecte proprietăţile. Cu toate acestea, jandarmii şi poliţiştii au rămas în continuare în localitate.

 

 

Împăcare la Sâncrăieni între romi şi maghiaril

Reprezentanţii maghiarilor şi cei ai romilor din Sâncrăieni, asistaţi de primar şi de subprefectul judeţului au alcătuit aseară un set de reguli de convieţuire. În tot acest timp localnicii aşteptau rezultatul. După aproape patru ore de discuţii înţelegerea a fost pecetluită printr-un protocol.

Romii s-au angajat să respecte regulile de conduită dar mai ales pe cele de curăţenie. În documentul acceptat de ambele părţi se spune că vor înceta furturile, iar cei care deţin proprietăţi vor intra în legalitate cu actele. De asemenea, se interzice celor care nu au terenuri să deţină cai.

Nu în ultimul rând, igiena este obligatorie. Conflictul din Sâncrăieni s-a declanşat săptămâna trecută în urma unei altercaţii în care un rom a rănit un maghiar. Conflictul s-a transformat într-o răzmeriţă generală oprită de forţele de ordine

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.