Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Szűcs László
Titlul articolului: Jók és rosszak
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=171&menu=


Kétségtelenül jó hetet zárt a foglalkozását tekintve román köztársasági elnök Traian Bãsescu, aki az Irakban elrabolt román sajtósok kiszabadításával legalább annyit növel majd népszerûségi indexén, amennyit a kabinet más okok miatt bukik azon. Habár az elnöki hivatal lelkes vasárnapi híradása nem szolgál részletekkel, azt egyértelmûvé teszi, hogy a titkosszolgálatokkal együtt az ország elsõ emberéé volt az oroszlánrész a négy túsz kiszabadításában. Már-már elõttünk annak a képe, hogy az egykori hajóskapitány kommandós egyenruhában maga teperi le a földre a veszélyes terroristákat. Az elnökrõl ezek után a nép akár azt is készséggel hajlandó lenne elhinni, hogy ha akarta volna, alighanem az eurovíziós dalversenyt is megnyeri Kijevben. Csak azt a fránya erdélyi sztrádát nem akarja, nem és nem.

Mit lát-hall közben az ember, a tévénézõ, újságolvasó polgár a kormányról? Ami rosszat csak lehet. Nézi a híradóban a miniszterelnököt, akirõl lerí, hogy nem neki találták ki a fedél nélkül maradt, kétségbeesett bánsági falusiakkal való társalgást. Képtelen arra, hogy gördülékenyen, szemrebbenés nélkül ígérjen fût-fát. Tãriceanu közben talán arra gondolt a házukat sirató, kétségbeesett embereket hallgatva, milyen politikai károkat okoz majd a kabinetnek a gázbérlet bevezetése, ez a burkolt, cinikus áremelés. Amirõl amúgy közel fél éve tudni lehet, hogy jön, a kormánypárti politikusok viszont sorra azt nyilatkozzák: õket meglepetésként érte a kis- és nagyfogyasztókat egyaránt sújtó bérlet híre. S miközben a hazai egészségügy elhúzódó válsága, a legújabb gyógyszerkrízis milliókat érintõ hatása sem a végrehajtás népszerûségét növeli, kevesen figyeltek fel arra, hogy pár napja maga a szeretett elnök bácsi követelte: több pénzt kellene a lakosságtól beszedni. Márpedig a bérbõl, fizetésbõl élõket tovább terhelni aligha lehet, a baj inkább az, hogy a leggazdagabb rétegek szerepvállalása a közterhek viselésébõl – köszönhetõen az év elejés nekik kedvezõ adóváltozásoknak is – arcpirítóan csekély. Ráadásul milliók hiányoznak a rendszerbõl, legalábbis erre utal az, hogy a huszonkétmilliós országban alig négy és fél millió állampolgár fizeti a biztosítást. Összehasonlításul: az alig tízmilliós Magyarországon ez a szám mintegy 3,6 millió. Hány lakosú, s milyen jövõjû ma ez az ország, ahonnan egy legutóbbi felmérés szerint csak a diplomásokból évi 15 ezer hagyja el az országot, s a friss diplomások negyede tervezi ugyanezt?
Legyen az õ bajuk, mondanám, ha nem gondolnék arra: a távozók s a távozást fontolók jó tizede olyan magyar, akit se kormányzati szerepvállalásunk, se az újabb és újabb autonómiakonferenciák nem tántorítanak el attól, hogy élhetõbb körülmények között keressék a holnapot. Miközben anynyi, de annyi cikket olvashatnak arról, milyen remekül fejlõdik az ország gazdasága. Ami lehet igaz, de a legkevésbé sem vigasztalja azokat, akik a fejlõdés hatásaiból semmit sem éreznek.
No, de sebaj, lesz kisebbségi törvényünk, ha a parlament két házának csekély kormánypárti többsége is így akarja. Lehet törvény annak ellenére is, hogy igen népes, tarka népfrontos tábora kerekedett ki immár az ellenzõknek, a jogszabályt egyenesen nemzetárulásként interpretáló Szász Jenõtõl az RMDSZ-t a parlamenten kívül látni akaró s az autonómiát a kettõs állampolgársággal szembehelyezõ Smaranda Enachén keresztül Adrian Cãºunean Vlad háromszéki (de hétpróbás!) szocdem megyei pártvezetõig, aki szerint a román kormány miniszterelnök-helyettese az alkotmányellenes területi autonómiáért harcol a törvényt szorgalmazva. Reggel nemzetárulás polgári olvasatban, délután alkotmánysértés nacionalista perspektívából. Talán szerencsésebb lenne, ha a közélet zavart fejû potentátjai a hiábavaló perlekedések helyett – az itthon fogyatkozó választópolgárokat követve – elmennének inkább spanyol epret szedni.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.