Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Szűcs László
Titlul articolului: Bizalomtár
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=175&menu=


Sietni kell, mert Európa kapuját bármikor becsukhatják. Erre figyelmeztette a hallgatóságot, illetve tágabb értelemben a közvéleményt Markó Béla múlt szombaton Marosvásárhelyen. Persze a félig becsukott ajtó képét némi kincstári optimizmussal úgy is megjeleníthetjük, hogy félig még nyitva a kapu. Tény, ami tény, vagy egy nagy ugrással tudunk betoppanni az újabb keleti bõvítéstõl rettegõ unióba, vagy kicsire összehúzva magunkat besurranni oda. Illetve higgyük azt, hogy a lábunkat máris az ajtórésbe dugtuk, s nincs más dolgunk, mint valahogy bekönyörögni magunkat.

Azt ma még kevesebb bizonyossággal tudjuk, hogy mi vár Romániára és persze Bulgáriára az ajtón túl. A bizonytalanság oka annak a múlt heti brüsszeli csúcstalálkozónak a kudarca, ahol néhány alapító tagállam önzése miatt nem sikerült elfogadni az unió 2007–2013 közötti költségvetését. Márpedig abból a ma még a tagságra váró két ország is részesedni szeretne. Naná!
Rövid távon feltétlenül igaz, hogy a közös büdzsé hiánya, késése komolyabb akadálya az eredményes uniós mûködésnek, mint a francia és a holland elutasítás nyomán a szemétbe dobott közös alkotmány, ami igazából, s neve szerint is, egy szerzõdés az európai alkotmány létrehozására. Ahogy az is igaz, hogy a 2007-es csatlakozási idõpont számunkra elsõsorban a közös költségvetési idõszak kezdetéhez idõzítve fontos.
Kár tagadni, az Európai Unió mély válságot él át, ebbõl következõleg – illetve látva a Valéry Giscard d’Estaing egykori francia államfõ vezette konvent munkájával létrejött alkotmányszöveg francia segédlettel bekövetkezett elvérzését – ma már szinte bármi elõfordulhat. A pakliban benne van az integráció befagyasztása, kedvezõbb esetben az egyéves halasztás, s ugyanígy az eredeti menetrend betartása egy szûkmarkúbb költségvetés mellett.
Érdekes párt-, illetve belpolitikai vonzatai vannak a történteknek, amelyek arról árulkodnak, hogy az ideológiai színezetnek nincs sok jelentõsége, ha az érdekek diktálnak. Például a büdzsé kudarcáért a legtöbben a brit munkáspárti Tony Blair kormányfõt okolják, akinek érveit vitatva többek közt az õt példaképének tekintõ Gyurcsány Ferenc is az utolsó pillanatig kereste a kompromisszumot. Ám az újonnan csatlakozottak közös gesztusa már nem változtatott a nagyok szembenállásán. Román vonatkozásban az az érdekes, hogy újabban a kereszténydemokrata-konzervatív erõket tömörítõ Európai Néppárt felé igyekszik boldog-boldogtalan, miközben azt látjuk, hogy épp a néppártiak körében a legnépszerûbb a gondolata a két balkáni állam csatlakozása halasztásának. Mégiscsak vonzó a népesebb frakció akolmelege, s ideológiai kérdések helyett amúgy is sûrûbben foglalkoznak a politikusok a bevételi és kiadási számoszlopok méricskélésével.
Az õszre minden bizonnyal megszületõ végleges döntés politikai, nagypolitikai természetû lesz, s ugyan túlzás lenne azt mondani, hogy ezen már nem változtat a két csatlakozásra váró ország felkészültsége, a végsõ szót inkább az EU általános helyzete, a meghatározó jellegû tagállamok pillanatnyi viszonyai s a kulcsfontosságú politikusok érdeke mondja majd ki, mintsem az, hány korrupciós ügyrõl rántják le a leplet õszig Bukarestben, illetve hány településen épül közben szennyvíztisztító állomás.
A helyzetet egyre inkább a bizalom hiánya jellemzi. Brüsszel nem bízik abban, hogy a további bõvítéssel nem csupán fölösleges ballaszt nyomja majd a víz színe alá Európa hajóját, Szófia meg Bukarest pedig a gyakran egy idõben egymásnak ellentmondó nyugati nyilatkozatok hitelét tartja mind kevésbé elfogadhatónak. Ki veszi már komolyan, mit mond Rehn, Scheele, Martens meg a többiek, ha a következõ nap már az elhangzottak ellenkezõje az igaz? Közben itthon is a bizalomhiány az úr. Látjuk, miközben a Demokrata Párt elsõ embere tisztségének véglegesítéséért ultimátumhoz folyamodva próbálja kikényszeríteni a két kisebb koalíciós partnerbõl a törvényhozás ellenzéki vezetõinek eltávolítását, az RMDSZ – bár egy ideig cáfolta a dolgot – kénytelen, mint sörösüvegért a betétdíjat, politikai garanciákat felszámolni azért, hogy a demokraták és a liberálisok igent mondjanak a parlament két házában a kisebbségi törvényre. Bizony, a gazdaságot mûködtetõ eurómilliók mellett egy másfajta „beruházás”, némi bizalmi tõke lenne az, ami integrációs esélyeinket életben tartaná. Bizalom nélkül a politika lomtárában végzik legszebb szándékaink is.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.