Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 19.01.2006
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Szűcs László
Titlul articolului: Erõvel sem, hátrálva sem
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=212&menu=Ne szépítsük, ahogy ez az év beindult a román belpolitikában, akár jelentõs fegyvertényként is elkönyvelhetjük majd 2006 végén azt, ha az RMDSZ kormánytényezõ marad, legalábbis anélkül, hogy választói bázisa részérõl jelentõsebb bizalomvesztést szenvedne el. (Feltéve, hogy egyáltalán akkor lesz még kormány, lesz még ez a kormány.) A partnerek közül elsõsorban a bal oldalról a(z európai) néppártiság felé tartó demokrata pártiak igyekeznek tenni arról, hogy a magyar demokrata szövetség mozgásterét minimálisra szûkítsék, az ugyancsak balról a jobbszélen át a semmi felé igyekvõ konzervatívokra kár szót vesztegetni, õket pár éven belül garantáltan elfelejtjük. Az ügyeletes jó fiúk persze mindmáig a liberálisok, élükön a fontosat és érdekeset elég régóta mondó Tariceanuval. Talán emlékeznek még rá, õ Románia miniszterelnöke.
Lássuk tehát, ebben a helyzetben mi az, amit az RMDSZ megtehet az idén, s mi az, amit nem. Például nem hátrálhat ki a kisebbségi törvény ügye mögül, ami komoly vereség beismerése lenne, s a választás után épp a szövetség igyekezett legfontosabb ígéreteként kezelni. Joggal. Most pedig patthelyzet van, elsõsorban 2005 legfontosabb tanulságának folyományaként: a koalíciós partnerek egyetlen szavát sem szabad komolyan venni. Persze az is áll, hogy miközben hiba lenne elmerülni a kompromisszumok ingoványában, lemondani sem szabad a megegyezéskeresésrõl. Érvényes ez az észak-erdélyi sztráda ügyére is, amelynek dolgában ugyancsak nem lenne üdvös tovább engedni. (Kockázatos vállalkozás lehet, de ezekben az ügyekben még jól jöhet a csalhatatlanságában egyre biztosabb államfõ, akivel egyelõre nem került a Szövetség jelentõs konfliktusba.)
No és mi az, amit tehet az RMDSZ? Például egy ideig még elviselni Boc és Tsai gusztustalan játékait, viszonzásul pedig egy kicsit belepiszmogni a PD európai néppárti tagságának elfogadtatásába.
Lehet lobbizni Erdélyért. Lehet fejlesztésre, beruházásra költségvetési támogatást szerezni, magyar ügyekre, magyar térségekre. Amíg lehet. Lehet aggódni azon, hogy tavasszal nyer a Fidesz. Vagy aggódni azon, hogy nyer az MSZP. Lehet örülni a kedvezõ tartalmú májusi országjelentésnek, mert akkor 2007-tõl tagok leszünk. S lehet örülni a kedvezõtlen tartalmú országjelentésnek, mert az felértékelheti a kisebbségi szövetség szerepét. Különösen, ha a szövegbe belekerül egy-két mondatnyi neheztelés a kisebbségi törvény miatt. Lehet szorongani attól, hogy az idén elõrehozott választások lehetnek. Lehet szorítani azért, hogy az idén elõrehozott választások legyenek. S erre gondolva Bukarest után ismét az erdélyi megyékben erõsíteni, elkerülendõ a felvidéki példát, ahol az MKP a területi önkormányzatokból való részleges kiszorulása után a parlamenti választást követõen az idén minden bizonnyal kikerül a hatalomból. Hogy ne csak a bársonyszékek álljanak biztos lábakon, hanem ama bizonyos szövetség is, amely bõ egy esztendeje a választókkal köttetett.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.