Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 16.03.2006
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Papp Kató
Titlul articolului: Amikor azt sugallják
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=222&menu=


 

Mire ezek a sorok az olvasó elé kerülnek, már túl leszünk a március 15. keltette hisztérián. Túl leszünk az ünnepen és az ünnepi tévés közvetítéseken. A pró és kontra szövegeken, a magyar nemzet bukásán és megdicsõülésén.
A National Tv-ben egy esti beszélgetõs mûsorban arról is szót ejtettek, finoman, hogyan is zajlott Marosvásárhelyen 1990 fekete márciusa. A mûsorvezetõ nagy bekerítési hadmûvelettel arról értekezett, hogy tanulhatnának a románok a magyaroktól, mert lám, a világ magyarjainak van egy közös ünnepük, a románoknak meg nincs. (Lefordítva ennek az üzenete az: ezek a magyarok még nálunk is nacionalistábbak.) Utána viszont a kisebbségi törvényre fordítva a szót, azonnal megegyeztek abban, hogy Romániában románok élnek és punktum, micsoda szemtelenség azt állítani, hogy itt a magyarok államalkotó tényezõk volnának.
Megemlítették, majd sürgõsen az aberrációk közé számûzték azt az elképzelést, hogy március 15-én kikiáltanak valamiféle székely autonómiát. Ez után jött szóba a fekete március. Valamint néhány mondat arról, milyen rosszat tenne az integrációnak, ha itten mostan a C. V. Tudor által beígért ármádia összecsapna a Székely Légióval.
(A Székely Légiót nem õk mondák, arról az Indexen olvastam.)
Valami változott itt 16 év alatt – de még mindig jól nézünk ki.


  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.