Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 13/3/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Simon Judit
Titlul articolului: Sok hűhó semmiért?
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=347


Numele cotidianului


Mindenkinek meg akar felelni a választási törvény: a liberálisoknak, a szocdemeknek, a demokrata liberálisoknak, a miniszterelnöknek és az államfőnek. A kis pártok és az RMDSZ véleménye most nem számított. A jogszabály ugyanis a két palota, illetve a PNL, PSD, PD-L hármas harcának jegyében fogant. Zsarolások, ígérgetések nyomása alatt jött létre. Úgy is néz ki.
Sehol a világon nincs olyan választási rendszer, mint amilyen országunkban lenne, ha lesz. Mindenki sietett elfogadni, nehogy olybá tűnjön, hogy a honatyák félnek egyénileg megméretkezni. Hogy a lakosság tudja, ki képviseli majd a törvényhozásban. Közlöm tisztelettel: nem fogja tudni. Mert annyira kusza mind a törvény, mind az eredmény kiszámítása, hogy állampolgár legyen a talpán, aki megérti.
Például van is küszöb, meg nincs is. A pártoknak 5 százalékot kell teljesíteniük, de ha az egyéni körzetben első helyen végez az alakulat hat képviselő- és négy szenátorjelöltje, akkor a formációnak van mandátuma. Közben az sem biztos, hogy a legtöbb szavazatot kapott jelölt jut mandátumhoz a bonyolult számítások után. Úgyhogy az állampolgár szavaz, valaki meg nyer...
Meghatározza a jogszabály, hogy hány állampolgárt képvisel egy szenátor, hányat egy képviselő. Azt már lehet tudni, hogy a kerületek a megyéknek felelnek meg, plusz a főváros, és ezeken belül lesznek a kollégiumoknak nevezett választási körzetek. Ezek határait még nem jelölte ki a kormány.
Továbbá összekavarodott a helyhatósági választás az általánossal, amikor ebbe a jogszabályba került, hogy egyénileg választják a megyei tanácselnököket. Szóval sok a kérdőjel, túl sok ahhoz, hogy működőképes legyen a jogszabály. Arról nem is beszélve, hogy ismerve a pártok habitusát, elképzelhető, hogy az egyéni jelöltek között olyan ismert személyiségek, hogy ne mondjam, figurák tűnnek majd fel, akiknek nemhogy a politikához nincs közük, de a joghoz, közgazdasághoz és a törvényhozásban fontos egyéb tudományokhoz se.
Az, ami biztos: fizetni kell a jelöltségért a pártoknak. A törvényben meghatározott összeg 2500 lej, régi pénzben 25 millió. Nem kevés. Nem valószínű, hogy ez alkotmányos lenne, de törvényerőre emelkedett a szokásjog. Mert a jelöltek, fű alatt, eddig is fizettek.
Mondom, mindenkinek meg akar felelni a törvény. Korántsem biztos, hogy véletlenül vagy kontárságból vagy a politikai alkuk miatt sikeredett ennyire kuszára. Merthogy ebben a kiélezett politikai küzdelemben egyetlen alakulat sem cseréli fel szívesen a biztonságos és jól bejáratott listás rendszert egy új, bizonytalan hibrid rendszerrel. Talán az sem véletlen, hogy a PSD annyira ragaszkodott a tanácselnökök egyéni kerületben való megválasztásához.
Már akkor felkaptam a fejem – vajon miért nem kapták fel a nálam sokkal okosabb politikusok és szakemberek –, amikor az államfő megüzente, hogy nem emel kifogást, ha bekerül a törvénybe a megyei tanácselnökök egyéni megválasztása. Holott Basescu emiatt is az Alkotmánybírósághoz fordult. A törvényhozók nagy hévvel elfogadták – egyedül Márton Árpád RMDSZ-es frakcióvezető kért külön törvényt erre –, mintha elfelejtették volna az államfő kifogásait. Persze, tudjuk, Basescu nem mindig következetes, de céljairól nem feledkezik meg. Márpedig neki az a célja, hogy ez a választási törvény megbukjon. Részint mert nem olyan, amilyet ő szorgalmazott, részint mert nem kedvez eléggé a demokrata liberálisoknak. Ennél még a listás is jobb lenne számukra.
Úgyhogy megüzente: legyen, ahogy akarjátok, mert tudta, akad majd valaki, aki megkérdőjelezi a jogszabály alkotmányosságát. Akadt. A konzervatívok és a nagy-romániások máris a taláros testülethez fordultak, számos cikkelyben találtak kifogást. Nem esik jól elismerni, de igazuk van. Több sebből vérzik ez a törvény.
Az Alkotmánybíróságnak negyven nap áll rendelkezésére, hogy döntsön. Hogyha helyt ad a kifogásoknak, akkor a jogszabály visszakerül a parlamentbe, és gyakorlatilag kezdődik minden elölről.
A helyhatósági választásokat június 1-jére tervezi a kormány, és aligha szabályos későbbre időzíteni. Nem valószínű tehát, hogy a tanácselnököket az új törvény szerint választják. Ha pedig ismét enged a kormány a szociáldemokratáknak, akkor az általános választásokat egy időben szervezik a helyhatóságival. Ami azt jelentené, hogy minden marad a régiben, és az új törvény nem volt más, mint sok hűhó semmiért.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.