eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 24       Lapozás: 1-10 | 11-20 | 21-24

I III IV V VI VII IX X XII


2000. január 8.

A Magyarországi Németek Napja a Budapesti Kongresszusi Központban. A résztvevőket levélben üdvözölte Göncz Árpád. Kitüntetettek: Galambos-Göllner Ferenc (Franz Galambos-Göllner), Kalász Márton, Schwalm Pál és a 25 éves Urkúti Asszonykórus.

2000. március 8.

A München melletti Haar-ban elhunyt Heinrich Reitinger.

2000. március

Megkezdte működését a világhálón a magyarországi németek honlapja. Elérhetősége: http//www.ungarndeutsche.de

2000. április 5.

Orbán Viktor hivatalos látogatásra Bajorországba érkezett. Kíséretében jelen volt Heinek Ottó is. A tárgyalások egyik fontos témája egy posztgraduális képzést nyújtó német egyetem budapesti alapításának lehetősége.

2000. április 17.

Wilfried Gruber, Németország új magyarországi nagykövete átadta megbízólevelét.

2000. április 19.

Az országos önkormányzat beindított egy konferenciasorozatot a német kisebbségi önkormányzatok elnökei számára. Az első rendezvényt Pécsett tartották 40 résztvevővel. A rendezvény célja, hogy a képviselők a mindennapi működéshez szükséges gyakorlati ismereteket jobban elsajátítsák. Témák: jegyzőkönyvvezetés, pénzügyi ismeretek, mit kell tenni nem egyértelmű jogi helyzet esetén, az iskola- és oktatási politika hangsúlyai.

2000. április 27.

Kisebbségek napja a rádióban.

2000. április 29.

Johannes Rau, aki a közép-európai államfők magyarországi találkozójára érkezett Magyarországra, Balatonöszödön találkozott Heinek Ottóval és Albert Vendellel, a Veszprém-megyei Német Kisebbségi önkormányzatok Szövetségének elnökével.

2000. május 2.

Erdei Ferenc bekerült a Magyar Rádió társadalmi kuratóriumába. Az előzmény: a kisebbségeknek joguk van egy-egy személyt delegálni az elektronikus média kuratóriumaiba. A németeknek a televízió kuratóriumába volt joguk egy személyt küldeni, a szlovákoknak pedig a Rádióba. A két országos önkormányzat megegyezett abban, hogy delegálási jogukat felcserélik, mivel Fuzik János a szlovákok részéről elismert szakértője a kisebbségi televíziózásnak.

2000. május 5.

Konferenciát szervezett a Önkormányzatok EU-Klubjainak Egyesülete Pécsett a Lenau-házban. Címe: "A kisebbségi önkormányzatok feladatai Magyarország Európai csatlakozásának fényében." A konferenciát megnyitó Kerner Lőrinc után beszédet mondott Habsburg Ottó is.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>