eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 14       Lapozás: 1-10 | 11-14

I III IV V VI IX X XII


1999. január 9.

Magyarországi Németek Napja a budapesti Kongresszusi Központban. A kormány nevében Dávid Ibolya üdvözölte a megjelenteket. Kitüntetést kaptak Varga Katalin (Katharina Varga), Báling József, Heinrich Reitinger, Tilkovszky Lóránt, Zwick József (Josef Zwick).

1999. január 17.

Az országos önkormányzat közgyűlésének megválasztása. Az eddigi gyakorlattól eltérően főállású elnököt választottak Heinek Ottó személyében. Az Oktatási Bizottság elnöke Frank Gábor (Gábor Frank), a Gazdasági Bizottságé Ritter Imre, a Szociális Bizottságé Józan-Jilling Mihály, a Kulturális Bizottságé Erdei Ferenc, a Felügyelő Bizottságé Albert Vendel (Wendelin Albert).

1999. március 9.

A német nagykövettől Kaltenbach Jenő ombudsman átvette a Német Szövetségi Köztársaság Érdemrendjének 1. Osztályú Érdemkeresztjét (Verdienstkreuz 1. Klasse des Verdienstordens der BRD).

1999. március 12.

Orbán Viktor fogadta az országos kisebbségi önkormányzatok új elnökeit.

1999. március 23.

A 13 kisebbség megalakította a Kisebbségek Országos Önkormányzatának Kerekasztalát. Az irányító szervben a görög, a szerb és a cigány önkormányzati elnök mellett állandó tag lett Heinek Ottó is. Minden ülésen egy-egy önkormányzati elnök csatlakozott a négyfős állandó grémiumhoz.

1999. április 8–9.

Az MTA épületében kétnapos konferenciát rendeztek "Nemzeti és etnikai kisebbségek az ezredfordulón" címmel. A konferenciát az Akadémia nevében Glatz Ferenc, a kormány nevében pedig Doncsev Tosó, a NEKH elnöke nyitotta meg. A Konferenciát az Akadémiai Kisebbségkutató Műhely szervezte.

1999. május 5.

Megalakult az Önkormányzatok EU-Klubjainak Egyesülete (Verein der EU-Klubs von Selbstverwaltungen) 316 taggal.

1999. május 29.

Az országos önkormányzat Közgyűlése elhatározta, hogy a Lendvay utcában a jövőben megnyíló Német Ház üzemeltetésére megalapítják a Deutsches Haus - Ingatlankezelő Kft-t.

1999. június 4–5.

II. Solymári Magyarországi Német Gyermektáncfesztivál 14 résztvevő csoporttal.

1999. június 7–10.

A NEKH meghívására dél-tiroli parlamenti delegáció érkezett Budapestre. Vezetőjük Roland Atz alelnök. A parlamenti látogatás mellett a vendégek felkeresték az UBZ-et és a Lenau-házat is. A megegyezés szerint a jövőben lehetőség nyílik majd arra, hogy magyarországi német pedagógusok dél-tiroli továbbképzéseken vehessenek részt.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>