eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 14       Lapozás: 1-10 | 11-14

I II IV VI IX X XII


1998. január 10.

A Magyarországi Németek Napja. Az ünnepségen beszédet mondott Horn Gyula. A magyarországi németekért kifejtett tevékenységéért Zielbauer György, Mammel Rózsa (Rosa Mammel), Manherz Károly és Geng Antal (Anton Geng) vehettek át kitüntetést.

1998. február 14.

Az országos önkormányzat közgyűlése jóindulatú támogatásáról biztosította a német, szlovák és horvát személyek által januárban alapított nemzetiségi választási pártot, a Nemzetiségi Fórumot.

1998. február 28.

Elhunyt Koch Valéria a magyarországi német irodalom kiemelkedő személyisége.

1998. április 20.

Megbeszélés Magyar Bálint kultuszminiszterrel a szekszárdi DBU jövőjéről. A DBU a tervek szerint a jövőben az országos önkormányzat, a Tolna-megyei közgyűlés, a város és a minisztérium közhasznú alapítványának formájában működhet.

1998. június 5.

A januárban megalakult Nemzetiségek Koordinációs Hivatala bemutatkozó sajtótájékoztatója. A hivatal pártsemleges alapon, egyesületi bázison jött létre. Célja, hogy támogassa a kormány és a kisebbségek munkáját.

1998. június 11.

Bemutatták a Manherz Károly által szerkesztett "A magyarországi németek" című kiadványt. A német nyelvű változatot november 5-én mutatták be Stuttgartban.

1998. június 18.

A tavasszal, főleg az ideiglenesen Magyarországon élő osztrákok, németek és svájciak által alapított "A Budapesti Német Színházért Közhasznú Egyesület" által életre hívott Budapesti Német Színház (intendánsa Frigyesi András) első nyilvános előadása egy frankfurti társulat fellépésével.

1998. szeptember 1.

Az UBZ Közhasznú Alapítványként működött tovább.

1998. szeptember 5.

Az országos önkormányzat közgyűlése a "Magyarországi Német Kultúráért Alapítvány" feloszlatását javasolta. Az indoklás szerint egyrészt nem működött jól a kuratórium, másrészt az önkormányzat sem kényszerült már rá, hogy elkülönítse egymástól az adományokat és a költségvetési pénzeket. Az alapítvány végül maradt, de 1999. május végétől az eddigi 18 fős kuratórium helyét egy öttagú vette át.

1998. szeptember 14.

Megváltozott a regionális és kisebbségi műsorok sugárzásának időpontja az MTV-n. Ezután 14.00 órai kezdéssel lehetett számolni. A programokat szombaton és vasárnap a kora reggeli órákban ismételték meg. Kerner Lőrinc tiltakozott a kisebbségek megkérdezése nélkül végrehajtott változtatás miatt.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>