eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 18       Lapozás: 1-10 | 11-18

I II III IV V VII VIII IX XI XII


1997. január 11.

A Magyarországi Német Önkormányzatok Napja. A megjelenteknek Horn Gyula levelet küldött, amelyben az emberi jogok durva megsértésének nevezte a németek kitelepítését. Kifejezte abbéli reményét, hogy a németségnek sikerül megőriznie öntudatát és önazonosságát. A németség kitüntetését Kishegyi Simon, Engelbert Rittinger, Rétfalvi Teofil (Teofil Rétfalvi) és Lunczer Terézia vehette át.

1997. január 17.

Göncz Árpád a búcsúzó német nagykövetet, Otto-Raban Heinichent a Magyar Köztársaság Csillagokkal Ékesített Középkeresztjével tüntette ki. Az 1993 szeptembere óta Magyarországon szolgálatot teljesítő nagykövet kitüntetését a magyar-német kapcsolatok kiépítésében és ápolásában játszott szerepéért kapta.

1997. február 2.

Ünnepi szentmise keretében elbúcsúztatták Franz Walper prelátust, a budapesti németnyelvű katolikus egyházközség vezetőjét és lelkészét, nyugdíjba vonulása alkalmából. Egyúttal beiktatták utódját, Willi Klinkhammert.

1997. február 17.

A új német nagykövet, Hasso Buchrucker felkereste az Országos Német Kisebbségi Önkormányzatot.

1997. február 20.

A NEKH elnökhelyettese, Heinek Ottó átvette Gustav Wabrótól Baden-Württenberg tartomány kormányának Staufer-érmét (Staufermedaille des Landes Baden-Württenberg).

1997. március 22.

A magyarországi németek budapesti önkormányzata szavalóversenyt rendezett próza, líra, színdarab kategóriákban. A versenyen 127 általános- és középiskolai tanuló vett részt.

1997. április 23.

A JEV húsvéti szemináriumot tartott Baján "A magyarországi kisebbségek asszimilációja, és feltámadása" témában. A 170 résztvevő Európa 23 országából érkezett.

1997. április 26–27.

Megalakult a Magyarországi Német Egyetemi Hallgatók Szövetsége (Verband Ungarndeutscher Studentenschaft) Pécsett, a Lenau-házban. A tagok között egyetemisták, és egyetemi, vagy főiskolai végzettségű értelmiségiek voltak. Az egyesület célja a magyarországi németek kulturális örökségének ápolása és továbbfejlesztése, a tagok továbbképzése, és az országos önkormányzat programjavaslatokkal történő támogatása. Tiszteletbeli elnök Báling József, elnök Szabó Ernő.

1997. május 10–11.

I. Magyarországi Német Gyermek Néptáncfesztivál Solymáron. A Fesztiválon 500 gyerek vett részt.

1997. május 16.

A Szovjetunióba elhurcolt és a kitelepített németek emlékére szobrot avattak a pécsi Lenau-ház udvarán. A bronzszobor Tischler Ferenc (Franz Tischler) munkája. Az ünnepségen beszédet mondott Göncz Árpád. A megemlékezés koszorúit Göncz Árpád, Buchrucker nagykövet és Heinrich Reitinger helyezte el.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>