eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 14       Lapozás: 1-10 | 11-14

III IV V VI IX XI XII


1996. március 1.

Kiállítás-sorozat kezdődött Robert König magyarországi német művész műveiből. Az első állomás Stuttgart, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete. A következő állomás március 7-én Szekszárd, a művészetek háza. A kiállítás címe: "Ott lent a Dunánál" (Dort drunt an der Donau). A kiállítás-sorozat felett Göncz Árpád és Otto-Raban Heinichen nagykövet vállalta a védnökséget.

1996. március 23.

2 évet átfogó ünnepségsorozat kiindulópontjaként megemlékezést tartottak a kitelepítés 50. évfordulójáról.

1996. április 21.

Megalakult a Magyarországi Német Ének- Zene és Tánckarok Országos Tanácsa (Landesrat Ungarndeutscher Kulturgruppen). 86 küldött jött el a Néprajzi Múzeumba 122 kórus, 94 zenekar és 157 tánccsoport képviseletében (összesen 7000 tag). Elfogadták az alapszabályt, amelynek értelmében minden szekció saját elnökséget választ egy elnökkel és 2 alelnökkel.

1996. április 22.

Demszky Gábor főpolgármester átadta a budapesti német, lengyel, cigány, szlovák fővárosi kisebbségi önkormányzatok irodáit. (V. ker. Akadémia utca 1. 3.em.)

1996. május 14.

Az országos önkormányzat tiltakozott a kormánynál amiatt, hogy Baranyában állítólag kisebbségeket figyeltek meg. (német, bolgár, szerb, horvát, cigány). Gálszécsy András, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár alaptalannak nevezte a felháborodást, mivel elmondása szerint az adatgyűjtés nem volt kisebbségspecifikus. Kisebbségi szervezeteket nem figyeltek meg. Az előfordulhatott, hogy kisebbséghez tartozó személyeket igen, de az adatgyűjtésre szükség volt a Jugoszláviában dúló háború miatt.

1996. június 14–15.

Továbbképzés a német kisebbségi önkormányzatok tagjainak a bajai UBZ-ben "A kisebbségi önkormányzatok jogai és lehetőségei - projekttervezés a gyakorlatban" címmel. A továbbképzés célja a törvényi keretek ismertetése mellett az volt, hogy a kisebbségi önkormányzatok tisztában legyenek a pályázati lehetőségekkel.

1996. szeptember 14.

Belváros-Lipótváros német kisebbségi önkormányzata és a Mednyánszky Galéria 6 magyarországi német művész anyagaiból rendezett kiállítást. (Josef Bartl, Volker Schwarz, Johann Wegner, Adam Misch, Robert König)

1996. szeptember 27.

"A magyarországi németek hozzájárulása a közös haza felépítéséhez" címmel tudományos konferencián emlékeztek meg a kitelepítés 50. évfordulójáról a budapesti Néprajzi Múzeumban. A konferencia fővédnöke Göncz Árpád volt. A konferencián részt vett Tabajdi Csaba és Glatz Ferenc is.

1996. szeptember

Magyarországi német nap a budapesti Népstadionban "Mini-Oktoberfest" címmel. A sörsátrak mellett kórusok, zenekarok és tánccsoportok is felléptek aznap.

1996. november 9.

A Pécsi Beszélgetések (Fünfkirchener Gespräche) első előadása Pécsett. A több hónapig tartó továbbképző kurzust a Baranya Megyei Német Kisebbségi Önkormányzatok Megyei Szövetsége szervezte.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>