eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 30       Lapozás: 1-10 | 11-20 | 21-30

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII


1995. január 13–14.

A Neue Zeitung Alapítvány rendezésében az UBZ-ben továbbképzést tartottak mintegy 60, többségükben megválasztott helyi kisebbségi képviselőnek. A program címe: "Német önkormányzatok - hogyan tovább?"

1995. január 27.

Megalakult a "Pécsi Magyar-Német Társaság" (Ungarisch-Deutsche Gesellschaft Pécs) kb. 70 alapító taggal. Az ügy előzménye, hogy 1994 májusában bezárt Németország pécsi főkonzulátusa, így a régiónak megszűnt az eddig élő közvetlen németországi kapcsolata. Ezután Theodor Zens, egykori konzul Németországban megalapította a "Bonni Magyar-Német Társaságot" (Ungarisch-Deutsche Gesellschaft Bonn).

1995. február 10.

Az Elnökség ajánlást fogalmazott meg a Kongresszusnak a Szövetség feloszlatásáról, és a vagyonnak az önkormányzat részére történő átruházásáról.

1995. február 11.

A Germanisztikai Intézetben több mint 100 megválasztott német kisebbségi önkormányzati vezető számára tanácsadást tartottak. A megbeszélés legfontosabb témái: a kisebbségi önkormányzatok aktuális kérdései, az országos kisebbségi önkormányzat megválasztásának előkészületeiről szóló tájékoztatás.

1995. február 25.

Megalakult a Baranyai Német Önkormányzatok Szövetsége. Elnöke Báling József.

1995. március 3.

A Budapesti Főpolgármesteri Hivatalba a lehetséges 59 budapesti elektorból 51 eljött, hogy megválassza a 9 tagú német fővárosi kisebbségi önkormányzatot.

1995. március 10.

A Szövetség Kongresszusa. 14 nem szavazat és 15 tartózkodás mellett döntés született a Szövetség feloszlatásáról.

1995. március 11.

A Magyar Optikai Művek Kultúrházában megválasztották az elektorok (751-ből 589 van jelen) az Országos Német Kisebbségi Önkormányzat Közgyűlésének tagjait (53 fő).

1995. április 8.

Gál Zoltán átadta az országos önkormányzat 53 tagjának a megbízólevelet. Ezután a képviselők alakuló ülést tartottak. Elnöknek 39:11 arányban Kaltenbach Jenőt választották meg Hambuch Géza ellenében. 4 alelnököt választottak: a jogi és közigazgatási kérdésekkel foglalkozó alelnök Józan-Jilling Mihály (Mihály Józan-Jilling), a gazdasági ügyekért felelős Kerner Lőrinc, az oktatási kérdésekért felelős Erdei Ferenc (Franz Erdei) és a kulturális ügyekért felelős Báling József lett.

1995. május 5.

Baden-Württenberg miniszterelnöke, Erwin Teufel Horn Gyula meghívására Magyarországra érkezett. Találkozott az országos önkormányzat Elnökségével is. A megbeszélésen jelen volt Heinichen nagykövet és Christian Steger, a Baden-Württenbergi Dunai-sváb Kulturális Alapítvány (Donauschwäbische Kulturstiftung des Landes Baden-Württenberg) elnöke is. A tájékozódó megbeszélésen két konkrét probléma is felmerült: az UBZ évi üzemeltetési költségének elégtelen volta, valamint a NZ szerkesztőségének computerrel való felszerelése.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>