eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 19       Lapozás: 1-10 | 11-19

I III IV V VI VII VIII IX XII


1993. január 1.

Ettől kezdve már csak azok a német nemzetiségű személyek kaphattak német állampolgárságot Kelet-Közép-Európából, akiket nemzetiségi hovatartozásuk miatt bizonyíthatóan üldöznek, vagy akik bizonyíthatóan nemzetiségi hovatartozásuk miatt szenvednek hátrányt.

1993. március 15.

Bonyhádon konferenciát rendezett a Magyar Történelmi Társulat Dél-dunántúli csoportja, Bonyhád Város Önkormányzata és a Tolna Megyei Levéltár "A Magyarországi németek Hűségmozgalma" címmel.

1993. április 3.

Megalakult a Magyarországi Németek Gazdaköre (Ungarndeutscher Bauerverband). Elnök: Kitzinger János (Johann Kitzinger). 1994. május 21-ig a tagok létszáma 2000-re nőtt.

1993. április 23.

A Magyar Karitasz Központi Irodájában ünnepélyesen átadták azokat az orvosi műszereket és felszereléseket, amelyeket Németország magyarországi egészségügyi intézmények és önkormányzatok számára adományozott.

1993. május 1–2.

Nemzetközi Jakob Bleyer Konferencia a magyarországi katolikus németek egyesülete (St. Gerhards-Werk/Ungarn) szervezésében.

1993. május 5.

A német nemzetiségi gimnáziumok tradicionális találkozója Baján az UBZ-ben. A résztvevő intézmények képviselői Budapestről, Gyönkről, Mórról, Pécsről, Bajáról érkeztek.

1993. május 20.

Horst Waffenschmidt (a Német Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és a parlament külföldi németség támogatásával megbízott politikusa) magyarországi látogatása egyik programjaként másfél órás tájékozódó megbeszélést folytatott a Szövetség elnökségével. A delegációt, amelynek tagja volt a CSU elnöke, Theo Waigel pénzügyminiszter is, fogadta Antall József. A delegáció később felkereste a bólyi és a solymári találkozások házát és a pécsi Lenau-házat is.

1993. június 1.

A parlament elfogadta a magyar állampolgárság megszerzését szabályozó törvényt. A 21. § szerint visszakaphatják állampolgárságukat mindazok, akiket politikai okokból fosztottak meg tőle. Ez azokra a németekre is vonatkozik, akiknek a 2. világháború után el kellett hagyniuk az országot. Nem kell az állampolgárságra várókkal szemben támasztott feltételeknek (8 év itt tartózkodás, nyelvvizsga, alkotmány ismerete stb.) sem megfelelniük.

1993. június 4–6.

A Deutsch-Europäisches Bildungswerk in Hessen Európa-politikai szemináriumot szervezett Budakeszin, amelynek címe: "A Kelet-, Kelet-Közép- és Dél-Kelet-Európa országaiban élő német népcsoportok perspektívái Magyarország példáján". A szemináriumon előadást tartott Hambuch Géza és Gr. Bethlen István, a magyar parlament képviselője is.

1993. július 1.

A Pécsi Stúdió ettől kezdve az egész országban fogható nemzetiségi adást sugárzott a Kossuth Rádió ultra-rövidhullámú adóján 19.30-20.00 között.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>