eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 18       Lapozás: 1-10 | 11-18

I II III IV V VII VIII IX XI XII


1991. január 7.

Alexander Arnot látogatása a Neue Zeitungnál. Ígéretet tett arra, hogy Németország a jövőben a lehetőségek szerint támogatni fogja a lapot.

1991. január 14.

Pécsett magalakult a "A Pécsett élő Magyarországi Németek Egyesülete" (Verein der in Pécs/Fünfkirchen lebenden Ungarndeutschen). Elnöke a Leőwey Gimnázium német párhuzamos osztályának tanára, Lafferton Anna (Anna Lafferton). Az egyesület célja, hogy a belvárosi iskola német osztályaiból és a Leőwey Gimnáziumból kialakítson egy német oktatási központot.

1991. január 30.

9 kisebbségi szervezet megalakította a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Kerekasztalát, amely azt tűzte ki célul, hogy a készülő kisebbségi törvénnyel kapcsolatban összehangolja a kisebbségek álláspontját és tárgyalópartnere lesz az előkészítést végző kormányzati és parlamenti szerveknek.

1991. február 22.

A Szövetség elnökségi ülése aláírásgyűjtő akció elindítását határozta el, tiltakozásul az ellen, hogy a kárpótlási törvény gyakorlatilag kirekesztette a német kisebbséget a kárpótoltak köréből. Az íveket április 9-ig 24 569 személy írta alá.

1991. március 1.

Manherz Károly államtitkár lett. Feladata a nemzeti és etnikai kisebbségekkel kapcsolatos kormányzati feladatok koordinálása volt.

1991. március 9–10.

Szimpózium Bécsben, amelynek témája a jugoszláviai, csehországi és magyarországi németek kisebbségi jogai ellen a 2. világháború alatt és után elkövetett sérelmek morális és gazdasági jóvátételi lehetőségei. A szövetséget Hambuch Géza képviselte.

1991. március 16.

Budapesten megalakult a Magyarországi Németek Szent Gellért Katolikus Egyesülete (St. Gerhards-Werk/Ungarn e. V.). Elnöke Hambuch Vendel. Az alakuló ülésen részt vett Mayer Mihály (Mihály Mayer) pécsi püspök, és a stuttgarti St. Gerhards-Werk ügyvezetője, Rudolf Fath. Az egyesület célja a vallásosság erősítése, az anyanyelv és szokások ápolása a katolikus német kisebbség körében. Minden év május 1-én a budapesti Szent Imre templomban a magyarországi németek számára megtartja az országos májusi ájtatosságot.

1991. április 11.

A Szövetség tanácstermében a Kisebbségi Kerekasztal tagjai találkoztak a FUEV Magyarországon tartózkodó funkcionáriusaival.

1991. április 24.

Antall József 2 órás beszélgetésen fogadta a kisebbségek vezetőit. A miniszterelnök tájékoztatta őket, hogy a kormány elítéli a korábbi időszak asszimilációs törekvéseit, s fontosnak tartja, hogy a kisebbségek maguk is közreműködjenek a születendő kisebbségi törvénynél. Fontosnak tartotta továbbá a parlamenti képviselet megteremtését is, de addig is kiemelt jelentőségű feladatnak nevezte a kisebbségi ombudsman megválasztását.

1991. május 6–9.

Göncz Árpád hivatalos látogatásra Németországba érkezett, ahol fogadta Richard von Weizsäcker államfő és Helmuth Kohl kancellár is. Kíséretében jelen volt Manherz Károly. Május 8-án Baden-Württenbergben találkozott Paul Striftlerrel, a Honfitársi Szövetség (Landsmannschaft) tartományi elnökével.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>