eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 26       Lapozás: 1-10 | 11-20 | 21-26

I II III IV V VI VII IX X XI XII


1989. január 5.

Emlékeztető készült a nemzetiségi szövetségek vezetői, az MSZMP KB, a Minisztertanács, a Hazafias Népfront Országos Tanácsa valamint a Művelődésügyi Minisztérium Nemzetiségi Osztályának képviselői közötti tárgyalásról. A felek egyetértettek abban, hogy szükség van egy nemzetiségi törvényre, továbbá abban is, hogy ki kell építeni a szövetségek helyi, megyei és területi érdekképviseleti rendszerét. Hangsúlyozták, hogy országos és regionális beiskolázású nemzetiségi oktatási intézményeket kell létesíteni. A nemzetiségek által lakott településeken a kétnyelvűség formai és tartalmi elemeit az eddiginél szélesebb spektrumban kell alkalmazni. A médiakínálat növelése és egy közös nemzetiségi kiadó alapítása mellett hangsúlyozták a szövetségek működésének anyagi feltételeinek javítására irányuló törekvés szükségességét is.

1989. január 21.

Az Országos Svábbálon az osztrák és a svájci nagykövetség egy-egy utazást ajánlott fel a tombolára. Az utazásokat külföldiek nyerték, ezért le kellett mondaniuk a nyereményről egy-egy magyarországi német tombolavásárló javára.

1989. február 6.

A Neue Zeitung Klubból alakult Budapesti Német Klub (Budapester Deutschklub) ülésén a klub 21 tagja nyilatkozatot írt alá, mely szerint ők a Szövetség valódi TAGJAI kívánnak lenni. Manhez Károlynak címzett levelükben kérték, hogy tájékoztassa őket a tagság jogi lehetőségeiről, és arról hogy azt miként lehet megszerezni.

1989. február 23–24.

Grósz Károly Baranya megyébe látogatott. A pécsi délszláv klubban találkozott a megyei németek és délszlávok képviselőivel. Báling József (A Szövetség megyei szervezetének elnöke) beszámolt arról, hogy a falvakban nagy számban alakulnak az egyesületek, Kerner Lőrinc (a Nikolaus Lenau Közművelődési Egyesület elnöke) pedig arról, hogy még a tárgyévben felavatják a Lenau-házat.

1989. március 2–17.

A Magyarországi Német Kultúra és Művészet Napjai az NDK Központban

1989. március 25.

Lothar Späth magyarországi látogatása során találkozott a Szövetség vezetőivel. A tárgyaláson megvitatták a testvérvárosi kapcsolatok alakulását, a gazdasági támogatás lehetőségeit és a német vendégtanárok Magyarországra történő küldésének lehetőségét.

1989. április 6.

A Minisztertanács döntött egy a kormány mellett működő Nemzetiségi Kollégium felállításáról. Ennek elnöke Pozsgay Imre államminiszter, tagjai pedig az érintett minisztériumok, a Hazafias Népfront, a Szakszervezetek Országos Tanácsa, az egyházak, a Magyarok Világszövetsége megbízottai, a nemzetiségi szövetségek főtitkárai, valamint a cigányság érdekképviseleti szervének delegáltja. A kollégium a tervek szerint tanácsadó, konzultációs szerepet kap a döntések előkészítésében.

1989. május 8.

Björn Engholm, Schleswig-Holstein miniszterelnöke és egyben a Bundesrat elnöke magyarországi látogatása során Pécsre utazott, ahol megtekintette a Lenau-házat.

1989. június 9.

A Friedrich Neumann Alapítvány megkezdte magyarországi működését. A megnyitó ünnepségen, melyen a beszédet Hans-Dietrich Genscher tartotta, részt vett a Szövetség vezetősége is.

1989. június 15.

Manherz Károly oktatási miniszterhelyettes lett, de maradt a Szövetség elnöke.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>