eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 22       Lapozás: 1-10 | 11-20 | 21-22

I II III V VI VII VIII IX X XI XII


1988. január 6.

Az MTV 2 programján ettől kezdve minden szerdán 16.50-től 5 percben német nyelven híreket sugároztak.

1988. január 7.

30 perces lett az Unser Bildschirm magazin.

1988. február 1.

"Magyarországi Németek Alapítvány" (Stiftung Ungarndeutsche) elnevezéssel alapítványt létesített a Hazafias Népfront Országos Tanácsa, a Szövetség, az Oktatási- és a Belügyminisztérium. Az alapítvány induló vagyona 320 000 Ft volt. Az alapítvány együttműködött a stuttgarti Dunai Svábok Alapítvánnyal (Stiftung Donauschwaben in Stuttgart). Rengeteg pályázat érkezett az alapítványhoz. Pályázni lehetett könyvkiadásra, a klubélet körülményeinek javítására, programokra és csoportok külföldi utazására. Kezdetben azonban csak a nyelvápolásra, cserelátogatásra és a partnerkapcsolatok ápolására. A nem városi jellegű, németek által is lakott magyarországi települések és NSZK-beli települések közti partnerkapcsolat jóváhagyása is alapítvány hatáskörébe tartozott. A kuratórium 7 tagból állt. Elnöke Manherz Károly, helyettese Burgert Róbert a Bábolnai Mezőgazdasági Kombinát vezérigazgatója, ügyvezető elnöke pedig Hambuch Géza lett. Ezen kívül tagja volt még a kuratóriumnak Wolfart János, Réger Antal valamint a Hazafias Népfront és a Belügyminisztérium egy-egy delegáltja.

1988. február 4–18.

A Magyarországi Német Kultúra és Művészet Napjai az NDK Kulturális és Információs Központjában.

1988. február 5.

Megállapodás az NDK Kulturális és Információs Központja és a Szövetség között az 1988-90 közötti együttműködés tervezetéről. A megállapodás többnyire ugyanazokat a pontokat tartalmazta, mint a korábbiak. Az azonban új fejlemény volt, hogy a Központ hajlandónak mutatkozott besegíteni az óvónők és a tanárok továbbképzésébe, nyári olvasótáborok úttörőknek való szervezésébe, s kész volt támogatni az NDK lektorokat és a DBU-t.

1988. február 15–17.

Az NSZK-ból delegáció érkezett Magyarországra az 1987-ben Grósz Károly által aláírt Nyilatkozat kereteinek kidolgozására. Megállapodtak egy magyar - német kulturális vegyes bizottság létrehozásában. A magyar szekciót Stark Ferenc, a németet Uta Mayer-Schalburg, a német Külügyminisztérium osztályvezetője vezette.

1988. február 29. – március 10.

Hambuch Géza a Friedrich Ebert Alapítvány meghívására Bonnba, Frankfurtba, Stuttgartba és Münchenbe utazott. Találkozott Bajorország, Baden-Württenberg és Hessen képviselőivel, a Külügyminisztérium államtitkárával, a Kancellária Hivatal osztályvezetőjével. Ezen kívül a Friedrich Neumann és a Konrad Adenauer Alapítvány vezetőivel. Felkereste a VDA központját is.

1988. március 10.

Megnyílt Budapesten az NSZK Kulturális és Információs Központja.

1988. március 16–17.

Peják Emil, a Hazafias Népfront budapesti bizottságának titkára a parlamentben javasolta a nemzetiségi törvény megalkotását. A javaslatot minden képviselő támogatta.

1988. május 12.

Szűrös Mátyás, az MSZMP KB titkára felkereste a szövetségek vezetőit, s megbeszéléseket folytatott velük a kongresszusok előkészületeiről. Hangsúlyozta a nemzetiségek hídszerepének fontosságát.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>