eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 19       Lapozás: 1-10 | 11-19

I II III V VI VII IX X XI


1987. január 19.

Pozsgay Imre fogadta a szövetségek vezető személyiségeit.

1987. január 22.

A Pécsett alakult Lenau Közművelődési Egyesület a várostól egy műemlék jellegű épületet kapott, amely azonban jelentős felújításra szorult.

1987. február 11.

Takács Gyula, a Baranya Megyei Tanács elnöke és Hambuch Géza a Szövetség főtitkára megállapodást írt alá Pécsett a két szervezet további együttműködéséről. Eszerint a Tanács törekedni fog arra, hogy a német nemzetiségű lakosság a jövőben is megfelelő arányban szerezzen képviseletet a tanácsokban. Törekedni fognak a német nyelvű helységnévtáblák és feliratok elhelyezésére a középületeken, s nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy az utcák és intézmények elnevezésénél magyarországi német személyiségek is számításba jöjjenek.

1987. február 11–12.

Az Osztrák Kultúrális Intézetben szimpóziumot tartottak a kétnyelvűségről. A megnyitó beszédet Köpeczi Béla oktatási miniszter tartotta.

1987. február 20.

A Budai Vigadóban Pest megyei német kultúrcsoportok léptek fel telt ház előtt, mindenek előtt asszonykórusok, tánccsoportok.

1987. március 5–6.

"300 év együttélés - A magyarországi németek történetéből" címmel konferenciát rendeztek a Néprajzi Múzeumban. A rendezvény védnökei a Hazafias Népfront, a Történelmi Társulat, és a Szövetség. A konferencia anyagából összeállított kötet 1988-ban jelent meg.

1987. május 17.

Pest megyei nemzetiségi értelmiségiek találkozója Szentendrén.

1987. május 31.

A Szövetség I. Országos Dalos Találkozójának döntője. A versenyre 1200-an neveztek be.

1987. június 7.

A Lenau-ház ünnepélyes alapkőletétele Pécsett.

1987. június 8.

Jelentés a Szövetség által a német nyelvű istentiszteletekről és szertartásokról, illetve az azokra való igényről készített felmérés eredményéről. A kérdőíveket a kongresszusi küldöttek kapták meg a Szövetségtől. A 303-ból 174-et töltöttek ki, s küldtek vissza. A tanulság: nagy a gond a területen. A fiatalok már nem beszélnek németül, s kevés lelkész tud németül, pedig lenne igény a német nyelvű istentiszteletekre. Az összegzés szerint kézenfekvő az összefüggés az anyanyelvi istentisztelet és a nyelvápolás között.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>