eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 13       Lapozás: 1-10 | 11-13

I II IV V VII IX X XII


1986. január 6.

A Kossuth Rádió egy kerekasztal-beszélgetésen emlékezett meg a 40 évvel ezelőtt kezdődött német kitelepítésekről.

1986. február 10.

Pozsgay Imre találkozott a szövetségek elnökeivel és főtitkáraival.

1986. február 28.

Fejér megyében megrendezték a Magyarországi Németek Hetét. A filmvetítésekből, táncházakból és kórusok fellépéséből álló rendezvénysorozat mottója: "Egymást gazdagító kultúrák".

1986. április 25–26.

A Szövetség és a TIT Baranya megyei nemzetiségi bizottsága megrendezte a "Német nemzetiségi klubvezetők és TIT előadók országos konferenciáját" Pécsett.

1986. május 21.

Lénárd Pál, az MSZMP titkára találkozott a szövetségek vezetőivel. A szervezeti és az aktuális oktatási kérdések mellett kihangsúlyozta az azonos nyelvet beszélő nemzetekkel való kapcsolattartás jelentőségét.

1986. július 1.

Megkezdte a sugárzást a német nyelvű, főként a német nyelvű turisták számára alapított, a Balaton környékén, Kabhegy 80 km-es vételkörzetében fogható Rádió Danubius.

1986. július 18.

A VDA szövetségi ügyvezető elnöke Karsten Schlamelcher Hambuch Gézával annak otthonában találkozott. Megbeszélésük központjában a magyarországi németek helyzete állt.

1986. július

Elkészül a "Családi szertartások társadalmi megrendezése a nemzetiségiek körében" című német nyelvű kiadvány. A Szövetség által javasolt településekre eljuttatták a kötetet.

1986. szeptember 12–14.

9. Országos Német Nemzetiségi Néptánctalálkozó Sopronban.

1986. szeptember 19.

Hambuch Géza véleményezte a "Javaslat a nemzetiségi szövetségek szervezeti fejlesztésére, az irányítás korszerűsítésére" című javaslatot. Egyetértett azzal a megállapítással, hogy szükség lenne a nemzetiségek helyi, területi szerveire, mivel jelenleg valóban a Titkárság dominanciája érvényesül. A Szövetség azt javasolta, hogy a nemzetiségi szövetségek felügyeletét a jövőben az Művelődési Minisztérium helyett általánosabb hatáskörrel rendelkező kormányzati szerv lássa el.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>