eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 16       Lapozás: 1-10 | 11-16

I III IV V VI IX XII


1983. január 11–12.

Országos agitációs, propaganda- és művelődéspolitikai tanácskozás. Aczél György: "A magyarországi nemzetiségeket és a szomszédos országok magyar nemzetiségeit úgy tekintjük, mint amely közösségek sok szempontból, mindenekelőtt kulturálisan a híd szerepét tölthetik be az egyes országok között. Úgy véljük, hogy a szocialista országokban a lenini nemzetiségi politika elveit kell alkalmazni. Ezt igyekszünk magunk is tenni, amikor a magyarországi nemzetiségek mindenirányú tevékenységét támogatjuk, biztosítjuk számukra az állampolgári és kollektív jogokat."

1983. január 17.

Elhunyt Krauth János, aki 1969 óta volt a Szövetség elnöke. Utóda Szende Béla lett.

1983. január 19.

Pozsgay Imre, a Hazafias Népfront főtitkára találkozott a szövetségek főtitkáraival.

1983. január 27.

A Szövetség és az NDK Kulturális és Információs Központjának közös programja a Központ épületében. "A magyarországi német média bemutatkozik" című rendezvényen bemutatkozott a Neue Zeitung és a televízió és rádió pécsi német nemzetiségi szerkesztősége.

1983. március 25.

A Szövetség Országos Választmánya változásokról döntött. A Szövetség alelnökei Réger Antal, Manherz Károly (Manherz Károly) és Zorn Antal (Anton Zorn), elnöke pedig Szende Béla lettek.

1983. április 12.

A Szövetségnél látogatást tett Arthur Agstner osztrák nagykövet. Látogatása tájékozódó jellegű volt. A nagykövet felajánlotta a Szövetség vezetőinek országa segítségét.

1983. április 21.

A Művelődési Minisztérium Nemzetiségi Osztályán tanácskozást tartottak a nemzetiségi szövetségek képviselőivel. A megbeszélés tárgya a családi ünnepek társadalmi keretekben, nemzetiségi nyelven történő megtartása volt. A szövetségek vállalták, hogy az esküvői, névadói és temetési szertartások hivatalos, szöveghű fordításait elkészítik.

1983. április 29.

A Szövetség javasolta felettes szervének, hogy jó lenne, ha német nemzetiségi egyházi személy is tagja lehetne a Szövetség valamely választott testületének. Jelöltjük Marlok István pilisvörösvári katolikus plébános és Lackner Aladár gyönki evangélikus lelkész volt.

1983. május 17.

Losonczy Pál, az MSZMP KB tagja, a Minisztertanács elnöke 20. kerületi látogatása alkalmával felkereste a Szitás utcai német óvodát is, s megbeszélései alkalmával tájékozódott a német nyelvű oktatás helyzetéről a kerületben.

1983. június 22.

A Művelődési Minisztérium Nemzetiségi Osztálya nem engedélyezte, hogy a Szövetség belépjen a FUEV-be. A döntés indoklása: a baráti országok számára elfogadhatatlan csoportok is tagjai a szervezetnek, úgymint a Németországi Lengyelek Szövetsége és a Szudétanémet Tanács. A nem hivatalos kapcsolattartás ellen nem emelnek kifogást, de közölték, hogy nem tartanák szerencsésnek, ha a Szövetség a minisztérium mellőzésével ápolna kapcsolatot a szervezettel.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>