eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 12       Lapozás: 1-10 | 11-12

I II III V VI IX XI XII


1981. január 1.

Az Unser Bildschirm ettől kezdve havonta egyszer, 30 percben jelentkezett az egyes programon. Az adást szombaton megismételték.

1981. február 16.

A Kórusok Országos Tanácsa ettől kezdve önálló nemzetiségi osztállyal működött. Eddig csak egy nemzetiségi bizottsága volt.

1981. március 29.

A "Reicht brüderlich die Hand!" országos északi döntőtőjét Oroszlányban tartották. A déli döntőt Bonyhádon rendezték meg április 26-án.

1981. május 15.

A Szövetség, a Neue Zeitung valamint a Pécsi Stúdió és televízió német nyelvű szerkesztőségei által kiírt "Ifjú Riporterek kerestetnek" (Junge Reporter gesucht) című pályázat leadási határideje. A pályázaton minden olyan 14-23 közötti fiatal részt vehetett, aki szívesen bekapcsolódott volna a német nyelvű nemzetiségi szerkesztőségek munkájába.

1981. június 8.

A Hazafias Népfront Országos Tanácsa ülésezett. Megvitatták a megyei nemzetiségi bizottságok, ill. albizottságok tevékenységét. A tanácskozáson részt vettek a szövetségek főtitkárai is. A bizottságok többsége 1978/79-ben, a kongresszusok után jött létre. Ezek 9 megyében, a Hazafias Népfront megyei bizottságai mellett nemzetiségi bizottságként, a többi nemzetiségek által is lakott megyében a megyei tanács albizottságaiként működtek. Mohácson és Bonyhádon a városnak saját kisebbségi bizottsága volt.

1981. június 15–23.

A magyar Országgyűlés delegációja Apró Antal házelnök vezetésével hivatalos látogatásra az NSZK-ba érkezett. A delegáció tagja volt Réger Antal is.

1981. szeptember 5–6.

III. Német Fúvószenei Találkozó.

1981. szeptember 12–13.

A nemzetiségi sajtólevelezők első országos találkozója Acsán.

1981. szeptember 13–23.

Réger Antal a Friedrich Ebert Alapítvány meghívására 10 napos hivatalos látogatást tett az NSZK-ban. Találkozott a pártok képviselőivel, látogatást tett a Bundestagban, tárgyalt az Oktatásügyi Minisztériumban, találkozott az LDU vezetőjével és interjút adott a Deutsche Welle-nek.

1981. november 18.

A budapesti 4. számú postahivatalban több ezer borítékot láttak el a kibocsátás első napját igazoló pecséttel. Nagy volt az érdeklődés, mivel egy 4 bélyegből álló sorozat került a piacra, melyeken az országban élő nemzetiségek népviselete volt látható. A hartai német népviselet került a 2 Ft-os bélyegre.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>