eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 10       Lapozás: 1-10

I III IV VI VII IX XI


1979. január 1.

A Kalendárium kiadása 1976. február 1. után ismét visszakerült a Tankönyvkiadó Nemzetiségi Szerkesztőségétől a Szövetséghez.

1979. január 19.

A Kulturális Minisztérium Nemzetiségi Osztálya a szövetségekkel együtt pályázatot hirdetett (német részről a Neue Zeitungban) a civil ünnepségekkel kapcsolatos folklór anyag összegyűjtésére a nemzetiségek nyelvén. A megfogalmazott cél szerint impulzust kívántak adni a civil ünnepek tartásának és azok szocialista tartalmú erősítésének a nyertes pályázatokból összeállított programfüzetekkel. (horvát-szerb ill. szerbhorvát, román, német, szlovák és szlovén nyelven) A meghirdetett kategóriák: keresztelő (névadó), esküvő, temetés.

1979. március 23.

Claus Klotz vitaanyagot készített a Szövetség ülésére "A nemzetiségi hídszerep néhány kérdéséről a magyarországi németek vonatkozásában" címmel. Elképzelése szerint ez a szerep kiterjeszthető lett volna az NSZK-ra is, ez azonban az MSZMP és a Kulturális Minisztérium elképzeléseivel nem találkozott.

1979. április 17–20.

Német Néprajzi tábor Várgesztesen. Résztvevők a három nemzetiségi gimnázium tanulói, pedagógusok és muzeológusok.

1979. június 8.

Befejeződött a 2. német nemzetiségi hanglemez felvétele. Címe: "Ich bin ein Bub vom Donautal". Első oldalán fúvós zene, a másodikon énekesek és kórusok hallhatók.

1979. július 1.

A Minisztertanács Tanácsi Hivatala 507./1979. M.T. T.H. sz. körlevele a nemzetiségi utónevek anyakönyveztetéséről. Elkészült a nemzetiségi utónevek (szövetségekkel egyeztetett) érvényes listája. Fellelhető: Ladó János: Magyar utónévkönyv függeléke. A nemzetiségi névre való keresztelésnél ill. névadásnál nem lehetett megkövetelni a nemzetiséghez való tartozás bizonyítását.

1979. szeptember

Helmuth Schmidt kancellár 3 napos hivatalos magyarországi látogatásra érkezett.

1979. szeptember 8–9.

II. Fúvószenekari találkozó Soroksáron.

1979. november

A népszámlálásra készült német nyelvű tájékoztató anyagból a Szövetség 74 ezer példányt kért elkészíteni. (A Szövetség becslése szerint ugyanis ennyi német család volt Magyarországon.)

1979.

A Szövetség Közművelődési Bizottsága keretében létrehozták a Képzőművészeti szekciót.

A 103/1979. MK. 6. számú oktatási miniszteri utasítás szerint a nemzetiségi általános iskolák 8 éves teljes óraszámát tekintve, 7616 órából 4512 órát nemzetiségi nyelven, a többit magyarul kell tartani. Az utasítás lehetővé tette, hogy további órákat is tartsanak nemzetiségi nyelven. A nemzetiségi gimnáziumokban a két nyelv aránya 50-50%.

Megjelent a Minisztertanács Tanácsi Hivatalának 507/1979. MT HT sz. körlevele a nemzetiségi utónevek anyakönyvezetéséről, amely az anyakönyvi utasítás 43. § /9/ bekezdéséhez adott útmutatást. A nemzetiség igazolását eszerint nem szabadott kérni a szülőktől.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>