eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 12       Lapozás: 1-10 | 11-12

I V VI VIII IX X XI XII


1978. január 10.

Beszámoló a Szövetségben. Az MSZMP PB határozata szerint minden olyan településen, ahol a lakosság 1/3 nemzetiségi állampolgár, ott kétnyelvű feliratoknak kell szerepelniük a helységnévtáblákon és közintézményeken. (Az 1972-82 közti időszakban az országban összesen 172 településre kerültek fel a két- vagy többnyelvű táblák.) Emellett javasolta nemzetiségi bizottságok alapítását minden olyan megyében, ahol jelentős számú nemzetiségi lakosság él. Konstatálták, hogy a turistaforgalom miatt egyre inkább megélénkültek a német nemzetiségű személyek és német állampolgárok közötti személyes kapcsolatok. Ez nem tekinthető hátrányos folyamatnak. Az NSZK nagykövetsége egyre jobban kereste az alkalmat, hogy kapcsolatba kerülhessen a Szövetséggel, amint az NSZK-ban élő kitelepített németek szervezete is. Egyik legfontosabb Szövetség előtt álló feladat a nemzetiségi tannyelvű iskolák körének bővítése és a diákotthoni férőhelyek számának növelése.

1978. május 2–3.

Az Oktatási Minisztérium, az Országos Pedagógiai Intézet, a Magyar Pedagógiai Társaság és a nemzetiségi szövetségek először rendezték meg a nemzetiségi pedagógusok országos tanácskozását.

1978. május 23.

A Lausitz-i Szorbok Szövetsége és a Szövetség együttműködési megállapodást írt alá.

1978. június 1.

Megindult a Magyar Rádió központi adóin a német nyelvű adás.

1978. június 12.

A Baranya-megyei Tanács ülésén megvitatták a "Nemzetiségi Művelődés Távlati Programja Baranyában" című előterjesztést.

1978. augusztus 11.

A Magyar Televízió sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy a Pécsi Körzeti Stúdió szerkesztésében új nemzetiségi műsor indul augusztus 16-án. Havonta egyszer jelentkezett a kettes csatornán 19.00-19.30 között. Címe: "Nas Ekran - Unser Bildschirm". A műsort nem lehetett az egész országban fogni.

1978. szeptember.

Küldöttválasztó gyűléseket tartottak a Kongresszusra a nemzetiségek által lakott megyékben

1978. szeptember 23–24.

V. Német Nemzetiségi Néptánc Fesztivál Sopronban.

1978. október 30.

Ötéves együttműködési megállapodást kötöttek a szövetségek és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat. A TIT vállalta, hogy gyakrabban tart nemzetiségi nyelven előadásokat, s arra törekszik, hogy a nemzetiségek történetét megismertesse a magyar anyanyelvű lakossággal. A felek Országos Nemzetiségi Munkabizottságot hoztak létre a munka szervezésére. Elnöke a Kulturális Minisztérium Nemzetiségi Osztálya részéről Kővágó László lett. A megyékben megyei nemzetiségi munkabizottságok alakultak. (Az együttműködés idővel teljesen formálissá vált, ezért 1985 májusában új megállapodást kötöttek a felek, és a bizottság helyett létrehozták a TIT-en belül a Nemzetiségek Országos Tanácsát)

1978. november 1.

A Neue Zeitung új főszerkesztője Leipold Péter lett (Peter Leipold). Gráber György főszerkesztő nyugdíjba vonult.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>