eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 13       Lapozás: 1-10 | 11-13

I II III IV V IX XI XII


1976. január 27.

A Kulturális Minisztérium egy megállapodás-tervezetet küldött el a Szövetségnek, melynek tárgya a Szövetség és az NDK Kulturális és Információs Központja jövőbeni - eddig meglehetősen formális - együttműködésének bővítése volt. E szerint a Központ előadókkal segíti a nemzetiségi pedagógusok képzését, lektorai segítséget nyújtanak szemléltető eszközök, hangszalagok készítésénél, tanfolyamokat szervez, mesefilmeket, hangosfilmeket kölcsönöz, és lehetőséget teremt német nyelvű irodalom vásárlására. A Szövetség cserébe a Neue Zeitungon keresztül propagálja a Központ rendezvényeit, és évente két közös programot rendez a Központ munkatársaival.

1976. február 13.

A 2. "Reicht brüderlich die Hand!" meghirdetése. Jelentkezési határidő március 31-ig.

1976. március 18.

A Frankel Leó Gimnázium új épületének ünnepélyes átadása, melyet még 1972-ben kezdtek el építeni. Az új épületben 105 tanuló kezdte meg tanulmányait. Igazgató Kőszegi Henrik (Heinrich Kőszegi).

1976. április 9.

A nemzetiségi osztály elkészített egy központi listát a nemzetiségek nagyjairól, a helységnevekről, s ezt a listát elküldte a megyéknek, majd az MTA Nyelvtudományi Intézetének is.

1976. május 20.

Az Ideiglenes Nemzetiségi Szerkesztőségi Tanács első ülése. A német szövetséget Claus Klotz titkár képviselte az üléseken.

1976. szeptember 1.

A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának 13./1974. sz. rendelete értelmében a bajai tanítóképző intézetet tanárképző főiskolai rangra emelték.

1976. szeptember 12. – október 7.

NDK-s kutatók magyarországi utazása. (Axel Hesse, Kurt Petermann) Előbbi népdalokat, utóbbi néptáncokat gyűjtött az NDK Akadémiája megbízásából.

1976. szeptember 25–26.

IV. Német Nemzetiségi Néptánc Fesztivál Sopronban.

1976. november 11.

A Magyar Televízió "Örökség" címmel filmet sugározott este 21 óra 20 perces kezdettel a hazai német kisebbség helyzetéről, illetve arról, hogy a nemzeti lét alapja, a nyelv milyen módon él tovább a németség körében.

1976. ősz

A "Gruss und Kuss" adásait már csak rövidhullámon sugározzák. Így az adás külföldön ugyan továbbra is fogható volt, de belföldön elvesztette hallgatói zömét.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>