eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 9       Lapozás: 1-9

I III IV IX X


1970. január 31.

Nemzetközi Svábbál.

1970. március 3–10.

Az első kulturális csereakció magyar nemzetiségi együttesek és az NDK művészeti együttesei között. Magyar részről a pilisvörösvári táncegyüttes utazott az NDK-ba (Schkopau, Merseburg, Bad Lauschtaedt), onnan pedig a Schkopau-i BUNA Művek (24 000 munkást foglalkoztató kémiai gyár) Klubcentrumának művészeti csoportja érkezett május 3-10. között Magyarországra.

1970. március 5–10.

A soproni együttes vendégszereplése az ausztriai Klagenfurtban és Villachban egy osztrák és egy olasz együttes társaságában. A két külföldi együttes fellépett később Sopronban is, ahol a KISZÖV Sopron Városi Bizottsága látta vendégül őket.

1970. március 7.

A Művelődési Minisztérium Nemzetiségi Osztálya véleményezésre átküldte a Szövetségnek annak az átfogó adatgyűjtő felmérésnek a vázlatát, amely alapján egy nemzetiségi alapdokumentációt akartak elkészíteni.

1970. április 19.

A nemzetiségek jubileumi ünnepe a felszabadulás tiszteletére a Madách Színházban. Az ünnepségen részt vett Óvári Miklós, az MSZMP KB tagja, Ilku Pál Oktatási Miniszter, Gyenes András külügyminiszter helyettes és Herbert Plaschke, az NDK nagykövete is. A főtitkárok anyanyelvükön szólaltak fel.

1970. szeptember 1.

Az első ösztöndíjasok NDK-ban megkezdték tanulmányaikat az oktatási és közművelődési területen. Kezdetben évente 4-6 hallgató tanulhatott az NDK-ban.

1970. szeptember 26.

I. Német Nemzetiségi Néptáncfesztivál és Vetélkedő. A rendezvény Sopron Város Tanácsa, a Szövetség és a Soproni Kisipari Szövetkezeti Bizottság összefogásával jött létre. Deklarált célja az volt, hogy a jövőben kétévente megrendezendő fesztivál elősegítse a német nemzetiségi népszokások és kulturális hagyományok életben tartását és megőrzését.

1970. október 1.

Emlékünnepséget tartottak a Szövetség 15 évvel ezelőtti megalakulása alkalmából Budapesten. Wild Frigyes az ünnepségen átvette a Munka Érdemrend Aranyfokozatát, Hambuch Géza pedig a Szocialista Kultúráért kitüntetést.

1970.

A népszámláláson 35 594 lakos vallotta magát német anyanyelvűnek. A nemzetiségi szövetségek kérésére a KSH ebben az adatfelvételben nem szerepeltette a kérdőíveken a nemzetiségre vonatkozó kérdést.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>