eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 5       Lapozás: 1-5

III IV VI IX XI


1964. március 19–20.

A Hazafias Népfront III. Kongresszusa Budapesten, amelyen a nemzetiségi szövetségek főtitkárai is megjelentek. Nevükben Szilágyi Péter (román szövetség) szólalt fel. Beszédében hangsúlyozta, hogy a nemzetiségek számára 1945. április 4-e a teljes szabadságot hozta el, s mára megvalósult a teljes egyenjogúság. A nemzetiségek azonosulnak a marxista-leninista nemzetiségi politikával.

1964. április

A Szövetség a leszerelési hónap jegyében április 1-10. között békegyűléseket tartott 16 helyen, összesen 5450 hallgató előtt.

1964. június 17. – július 3.

Kéthetes továbbképzés kezdődött az Oktatási Minisztérium és a szövetségek szervezésében a nemzetiségi kultúrcsoportok vezetői és tagjai számára. A tanfolyam az elméleti kérdések megvitatása mellett a táncok, dalok, színdarabok begyakorlására koncentrált.

1964. szeptember 1.

Aktuális oktatási statisztika: 9 nyelvoktató és 1 kétnyelvű óvoda. 131 nyelvoktató általános iskola 11 000 tanulóval, 1 kéttannyelvű általános iskola 31 tanulóval. 3 kéttannyelvű gimnázium 410 tanulóval. (A kőszegiben már csak egy kifutó évfolyam volt.)

1964. november 28–29.

A Szövetség 2. Országos Munkaértekezlete 147 küldöttel. Wild Frigyes a szocializmus eredményeinek ismertetése után kitért a magyarországi németek helyzetére. Kiemelte, hogy a Szövetség maga is tevékenyen részt vett a Tsz-szervezésekben. A megélénkülő rokonlátogatásokat egyfelől pozitívan értékelte, másfelől azonban megjegyezte, hogy ennek elkerülhetetlenül vannak negatív következményei is, úgymint a kémkedés, a német gazdasági csoda külső megjelenésének romboló hatása az itthon maradottakra. Külön kiemelendőnek tartotta a művészeti csoportok számának növekedését, és az oktatás frontján elért mennyiségi eredményeket. A Neue Zeitung főszerkesztője Hambuch Géza lett. A vendégek közt megjelent Demeter Sándor az MSZMP KB tagja és Mészáros György a Művelődésügyi Minisztérium Nemzetiségi Osztályának vezetője.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>