eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 7       Lapozás: 1-7

V VI IX X XII


1961. tavasz

Wild Frigyes a német nemzetiségi mozgalom élénkítése céljából levélben fordult a németek által is lakott járások párttitkáraihoz, s megadta nekik azoknak a német személyeknek a nevét, akik jobban bevonhatók lennének a politikai és tömegeket mozgató kulturális munkába.

1961. május 29.

A Szövetség a Hazafias Népfront Országos Tanácsával folytatott megbeszélés értelmében elhatározta, hogy kiépíti országos aktívahálózatát a németek által is lakott területeken. Ezek a tervek szerint szorosan a helyi és a járási Népfrontbizottságok keretei között kell, hogy működjenek.

1961. május

A Bundestag Külpolitikai Bizottsága meghallgatást tartott az NSZK-ban működő Honfitársi Szövetségek (Landsmannschaftok) számára. A bizottság kikérte véleményüket a kelet-európai államokkal való esetleges diplomáciai kapcsolatfelvételről. Egyedül a Magyarországról származó németek szervezete, az LDU helyeselt egy ilyen irányú erőfeszítést.

1961. június 11.

A magyar parlament elnökének, Rónai Sándornak vezetésével hivatalos parlamenti delegáció indult Berlinbe. A küldöttség tagja volt Wild Frigyes is.

1961. szeptember 27.

A Művelődésügyi Minisztérium megkeresésére a Szövetség felsorolta azokat a településeket, ahol a németek aránya elérte vagy meghaladta a 40%-ot.

1961. október

Wild Frigyes parlamenti beszédében kijelentette, hogy a magyarországi németek szolidárisak az NDK-val

1961. december 27.

A 4 nemzetiségi szövetség főtitkárai találkoztak Kállay Gyulával, a kormány elnökhelyettesével.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>