eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 9       Lapozás: 1-9

II III VIII IX X XI XII


1959. eleje

A Szövetség az illetékes megyei és járási szervekkel együtt "felvilágosító előadásokat" szervezett a Baranya megyei, Bács-Kiskun megyei, Fejér, Békés, Nógrád, Pest, Komárom, Tolna, Vas és Veszprém megyei parasztság körében a mezőgazdasági szövetkezetek népszerűsítése céljából.

1959. február 7.

Országos Svábbál a Közgázon.

1959. március 3.

Önálló intézet lett a bajai gimnázium. Ez lett első önálló német gimnázium. Elődjét 1956-ban alapították, és párhuzamos osztályok működtek benne. A megnyitón részt vett Wild Frigyes, Kovács Péter és Rudolf Helmer, az NDK nagykövete.

1959. március 6.

Háy Gyulánét, a Neue Zeitung főszerkesztőjét prémiummegvonásban és írásbeli figyelmeztetésben részesítették, mivel a "Mária Gardos erinnert sich an Klara Zetkin, Karl Liebknecht und Béla Kun" című cikkben az 1956-os "ellenforradalmat" tévedésből októberi forradalomnak minősítette.

1959. augusztus

A magyar állam meghívására 20 osztrák pedagógus családjával Magyarországra látogatott, hogy tanulmányozza az oktatási rendszert és a szocializmus építésében elért eredményeket. A program részeként ellátogattak a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumba és a főiskola német tanszékére is.

1959. szeptember 1.

A tanévtől kezdve a hazai nemzetiségi nyelvű óvodák és általános iskolák tanerőellátását csak felsőfokú oktatási intézmények útján biztosították, a felsőfokú tanító és óvónőképzők nemzetiségi tagozatain. Aktuális oktatási statisztika: 19 óvodában 656 németajkú gyerekkel foglalkoztak anyanyelvükön is. 146 nyelvoktató általános iskola 11 127 tanulóval és 221 tanerővel, 3 tannyelvű tagozat Ágfalván, Eleken, és Pécsbányatelepen 130 tanulóval és 8 tanerővel, 1 német tannyelvű iskola Garán 69 tanulóval és 7 tanárral. 4 általános gimnázium 276 tanulóval, 10 osztályban. A bajai gimnázium önálló intézmény, a budapesti, kőszegi és pécsi gimnáziumokban pedig tagozatok működtek. Középfokú tanítóképző működött Pécsett, már csak 1 osztállyal és 36 érettségizővel, mivel az ilyen jellegű képzés 1960-ban megszűnt.

1959. október 25.

Az NSZK-ban élő Magyarországról kitelepített németek hivatalos lapja, a Stuttgartban megjelenő Unsere Post megjegyzéseket fűzött a magyarországi kommunista rendszer nemzetiségi politikájához. Élesen elítélte, hogy Wild Frigyes a magyarországi németek nevében üdvözlő táviratot küldött az NDK 10 éves fennállásának alkalmából az NDK nagykövetségére.

1959. november 2.

Megjelent a Schiller kötet 1000 példányban.

1959. december 19.

A Magyar Népköztársaság és az NDK között egyezményt írtak alá a kulturális és tudományos együttműködésről. Az egyezményben foglaltak szerint többek között a jövőben 15 német szakos egyetemista részképzésen vehetett részt az NDK-ban.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>