eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 12       Lapozás: 1-10 | 11-12

II III IX X XI XII


1957. február 15.

Mihályfi Ernő művelődési miniszterhelyettes Bíró Lívia személyében miniszteri felügyelő-biztost nevezett ki, akit a rendelet visszavonásáig megbízott a szövetségek teljes jogkörű ellenőrzésével.

1957. március 6.

A nemzetiségi szövetségek arra kérték a Művelődési Minisztériumot, hogy a kultúrcsoportok utaztatására évi 6 alkalommal 1-1 hétre engedje át részükre a minisztérium autóbuszát (nemzetiségi autóbusz).

1957. március 12.

Megbeszélés a szétszakítva élő német nemzetiségű családok kérdéséről. Jelen voltak a Külügyminisztérium képviselői, Bíró Lívia kormánybiztos és Wild Frigyes.

1957. szeptember 1.

Pécsbányatelepen német gyakorló általános iskola indult, hogy lehetővé tegye a pedagógiai főiskola és tanítóképző végzőseinek oktatási gyakorlatát.

1957. szeptember 20.

Megjelent a Neue Zeitung német nyelvű hetilap első száma. Ára 60 fillér.

1957. október 22.

A Hazafias Népfront Központi Tanácsának konferenciája. A második napon felszólalt Wild Frigyes. Hangsúlyozta, hogy a Hazafias Népfrontnak fokozottan kell foglalkoznia a nemzetiségek kulturális helyzetével és igényeivel.

1957. október vége

Az NDK Népi Kamarájának delegációja Magyarországra látogatott. A delegáció egy része felkereste a Szövetséget, október 30-án a pécsi főiskolát és október 31-én Bóly és Gara német lakosságát. Wild Frigyes a megbeszélések során kiemelte, hogy nemcsak a tánccal és dalokkal kellene a Szövetségnek törődnie, hanem az emberek életével, hétköznapjaival is. Külön kiemelte a családegyesítés problémáját.

1957. november 10.

A nemzetiségi szövetségek főtitkárai találkoztak a Vas megyei Felsőcsatáron a 2. nemzetiségi nap keretében.

1957. november 24.

A Tolna megyei Mágocson nemzetiségi fesztivált rendeztek.

1957. november 30.

Nemzetiségi nap Mohácson, melyen délszláv, német, cigány és magyar egyesületek vettek részt. Megnyitójában Wild Frigyes utalt arra, hogy az elmúlt évtizedben ugyan történtek hibák a nemzetiségi politikában, de leszögezte, hogy a kormány e hibák orvoslására törekszik.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>