eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 12       Lapozás: 1-10 | 11-12

II IV V VII VIII IX X XII


1952 - 1955

Egymás után alakultak meg a német kultúrcsoportok. (Csolnok, Tatabánya, Nemesnádudvar, Villány, Szulok, Mecseknádasd, Pilisvörösvár stb.) Ez idő alatt a minisztérium szervezésében 14 kultúrkörutat bonyolítottak le az együttesek az ország németek által is lakott vidékein.

1955. február

A 11/1955. M. T. sz. rendeletben a Minisztertanács hatálytalanította az egy évtizede érvényben levő, főleg a magyarországi németség névmagyarosítását nehezítő belügyminisztériumi rendeletet. Ezzel egyszerűbbé vált a névváltoztatási eljárás.

1955. április 1.

Az Optikai Művek Színháztermében megrendezésre került a magyarországi nemzetiségek kulturális ünnepe. 1945-óta ez volt az első olyan ünnepség, amelyre a német kisebbség képviselőit is hivatalosan meghívták. Német részről a csolnoki kórus és tánccsoport lépett fel.

1955. április

A Nemzetiségi Osztály megbízást adott egy a magyarországi német népdalokból szerkesztett kötet összeállítására. Az első négy feltérképezendő területként Baranyát /Vargha Károly/; a Bakony-vidékét /Békefi Antal/, Somogy és Pest megyét /Hollós Lajos/ jelölték meg.

1955. május

Schiller halálának 150. évfordulója alkalmából emlékünnepséget rendeztek a budapesti egyetem színháztermében. Ez volt az első német nyelvű előadás 1945-óta. A rendezvényről a sajtó is beszámolt.

1955. július 18.

Az MDP PB döntött a Magyarországi Német Dolgozók Kulturális Szövetségének megalakításáról.

1955. augusztus

Az Országos Filharmónia Koncertszervező Iroda a nemzetiségi osztály közvetítésével a német lakosságú településeken opera-operett koncerteket szervezett.

1955. szeptember 1.

2 német tannyelvű iskola indult.

1955. október 1.

A Freies Leben ettől kezdve hetilapként jelent meg.

A Freies Leben szerkesztőségében megalakult a magyarországi németek hivatalos szervezete, a Magyarországi Német Dolgozók Kulturális Szövetsége (Kulturverband der Deutschen Werktätigen in Ungarn). Az alakuló ülésen a Népművelési Minisztérium részéről Nagy Endre, Frank László a Freies Leben főszerkesztője, Eugen Holly szerkesztő, Fürst György (Georg Fürst), Ilosvay Ferenc (Franz Ilosvay), Konrád Tamás (Thomas Konrad) újságírók és Wild Frigyes vett részt. Wild Frigyest kinevezték főtitkárnak és egy öttagú grémiumot állítottak mellé az ügyek vitelére.

1955. december 3.

A Szövetséget felvették a Hazafias Népfront tagjai közé.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>