eiler ferenc

A magyarországi német kisebbség kronológiája 1945 – 2000

Keresés    á é í ó ö ő ú ü ű ă î â ţ ş    
   Szűkítés         -       
Tételek száma: 6       Lapozás: 1-6

III VI


1950. március 25.

A 84/1950. M. T. sz. rendelet a magyarországi német lakosság áttelepítésével kapcsolatban kibocsátott korlátozó rendelkezések alkalmazásának megszüntetése tárgyában. "1.§ /1/ A jelen rendelet hatálybalépésétől kezdve a magyarországi német lakosság áttelepítésével kapcsolatban kibocsátott korlátozó rendelkezéseket nem lehet alkalmazni... 3.§ /1/ Az áttelepítésre vonatkozó rendelkezések hatálya alá eső mindazok a személyek, akik nem telepíttettek át, úgyszintén azok, akiknek áttelepítésére sor került ugyan, de a jelen rendelet hatálybalépésekor Magyarországon tartózkodnak és az erre vonatkozó rendelkezések szerint jelentkezési kötelezettségüknek eleget tettek, magyar állampolgárok és a Magyar Népköztársaságnak a többiekkel minden tekintetben egyenlő jogú polgárai..."

1950. eleje

Az Oktatásügyi Minisztérium Nemzetiségi Osztályvezetője Bernula Mihály és Vihar Béla költő felkeresték a gyulai Bălcescu Gimnázium német nemzetiségű, erdélyi szász származású igazgatóját, Wild Frigyest (Friedrich Wild). A megbeszélés tárgya az volt, hogy miként lehetne a hazai németséget megszervezve a kisebbség kulturális hagyományait megőrizni és ápolni. Megegyeztek abban, hogy kísérleti jelleggel alakítanak néhány német kultúrcsoportot és ezekkel néhány vendégjátékot szerveznek olyan területeken, ahol nagyobb arányban él német nemzetiségű lakosság.

Az első kultúrcsoport Eleken a Békés-megyei Tanács Oktatásügyi Osztálya és Wild Frigyes együttműködésének eredményeként alakult.

1950. nyara

A szarvasi nemzetiségi fesztiválon fellépett az eleki csoport is.

1950. június 24.

Kulturális egyezmény Magyarország és az NDK között. Az egyezmény nem tartalmazott nemzeti kisebbségekre vonatkozó passzusokat.

1950. vége

Gyulán megalakult a második német kultúrcsoport.

kapcsolódók


további kronológiák


<*Lablec*>