Fenesi Annamária, Szabó D. Zoltán

   á ă â é í î ó ö ő ş ţ ú ü ű
kulcsszavak (hu)bcdefhkmnrstv
index alfabetic (ro)bcfglmnprsuv
keywords (en)bcefghjlmpqrstwy

Szürke gém

Szürke gém
Gyakran vadászik mezőkön, szántóföldeken
Román névStârc cenuşiu
Angol névGrey Heron
Tudományos névArdea cinerea
Rendszertani besorolás
Gólyaalakúak (Ciconiiformes) rendje
Gémfélék (Ardeidae) családja
Jellemző méretek
Hossza (cm)90-98
Szárnyfesztávolság (cm)175-195
Tömeg (g)1020-2073
A faj énekeplay
Európai elterjedésEurópai elterjedés
IUCN globális státuszNem veszélyeztetett
Európai trendNövekvő

Térkép

Megjelenés

A legnagyobb méretű gémek közé tartozik, hosszú, erőteljes csőrrel, hosszú nyakkal és lábbal rendelkezik. A fej és a nyak fehéres, szárnyai szürkék, testoldala sötét. Repülés közben szárnycsapásaik lassúak és kifejezettek, nyakát S alakban begörbíti.

Életmód, vonulás

Táplálékát apró halak, kétéltűek, vízi és szárazföldi rovarok és lárváik képezik, ezen kívül rákokat, csigákat, hüllőket és apró emlősöket is fogyaszt, néha azonban növényi anyagokat is szerepelnek étrendjében, amelyek valószínűleg a köpetképzésben segíthetnek. Magányosan táplálkoznak (kivéve, ha sok a táplálék), néha táplálkozó területeket is védenek, ahova visszatérnek a következő évben. A klíma függvényében állandók, vonulók (de nem meghatározott telelőterületek irányába), illetve részleges vonulók. Nálunk több helyen, rendszeresen áttelelnek. A vonulók Dél- és Délnyugat-Európában, illetve Észak-Afrikában telelnek. A vonulók tavasszal korán, már februárban-márciusban visszatérnek.

Költés

Monogámok, telepesen fészkelnek fákon, bokrokon vagy ritkán nádban, más gémekkel és gólyaalakúakkal vegyesen. Telepesen költő gémek esetén, minden hímnek megvan a saját territóriuma a fészek közvetlen környékén, melyet hevesen védelmez. Vízparti nádasokban, fás szigeteken vagy vízközeli erdőkben, facsoportokban fészkelnek. A fészek ágakból, gallyakból, nádszálakból épül. Egy fészekaljat nevelnek fel évente, benne 4-5 fiókával, kedvezőtlen években azonban ennél kevesebb fiókát röptetnek ki. A fiókák költésében és etetésében mindkét szülő részt vesz.

Élőhely

Élőhelyét a többi gémféléhez hasonlóan különböző vizes élőhelyek jelentik. A sekély édesvizeket részesítik előnyben, ritkábbak tengerparton vagy szárazföldön is látni őket, a sós vizeket azonban kerülik.


Elterjedés

Egész Európában elterjedt, még a Skandináv félsziget egyes részein is előfordul, 20 ezer pár költ Európa szerte.

Hazai elterjedés és állományméret

3,5 - 4,5 ezer pár a hazai állomány mérete.

Érdekes tudományos kutatások a fajjal kapcsolatban

Lengyelországi szürke gém kolóniák két évig tartó megfigyelése során D. Jakubas érdekes tényeket állapított meg a szürke gémek költési sikerével kapcsolatban. A szürke gémek költési sikere a gémtelep méretével egyenes arányban nő. Ezen kívül, az etetések gyakorisága a legfontosabb tényező, mely a fiókák túlélését befolyásolja. Olyan telepekben tapasztalt nagyobb fióka kiröptetési sikert, ahol a telep mellett táplálkozó terület volt, így a madarak nem kellett messze menjenek ételért. A testvérgyilkosság sem ritka a szürke gémeknél, olyan kolóniákban ahol ez előfordul, a fiókahalandóság akár 54%-ért is felelős lehet. Más befolyásoló tényezők, mint a ragadozás, emberi zavarás, időjárási tényezők, szülők tapasztaltsága, nem befolyásolta a költési sikert (Jakubas 2005).

Internetes olvasnivaló a fajjal kapcsolatban

Szakirodalmi forrás

BirdLife International 2004. Birds in Europe: population estimates, trends and conservation status. BirdLife Conservation Series No. 12, Cambridge, UK.

Hagemeijer, W.J.M., Blair, M.J. 1997. The EBCC Atlas of European Breeding Birds. Their Distribution and Abundance. T & AD Poyser, London

Jakubas, D. 2005. Factors affecting the breeding success of the grey heron (Ardea cinerea) in northern Poland. Journal of Ornithology 146:27-33

Perrins, C. (ed.) 1998. The complete birds of the Western Palearctic on CD-ROM, version 1. Oxford University Press;

Svensson, L. és Grant, P. J. 2002. Madárhatározó. Európa és Magyarország legátfogóbb terepi határozója. Park Könyvkiadó, Budapest


  • Megosztás:
Apáthy István Egyesület


Szülőföld Alap


Bird and Nature Protection Association


Societatea Ornitologică Română