Fenesi Annamária, Szabó D. Zoltán

   á ă â é í î ó ö ő ş ţ ú ü ű
kulcsszavak (hu)bcdefhkmnrstv
index alfabetic (ro)bcfglmnprsuv
keywords (en)bcefghjlmpqrstwy

Mezei poszáta

Mezei poszáta
Román névSilvie de câmp
Angol névCommon Whitethroat
Tudományos névSylvia communis
Rendszertani besorolás
Verébalakúak (Passeriformes) rendje
Óvilági poszátafélék (Sylviidae) családja
Jellemző méretek
Hossza (cm)14
Szárnyfesztávolság (cm)18-23
Tömeg (g)13-18
A faj énekeplay
Európai elterjedésEurópai elterjedés
IUCN globális státuszNem veszélyeztetett
Európai trendNövekvő

Térkép

Megjelenés

Élénk mozgású madár. Szárnyuk rozsdabarna, meglepően hosszú farkán a szélső tollak fehérek. A hímek fejteteje és fejoldala hamuszürke, ezzel szemben a tojóké és a fiatal madaraké barna. A test alsó része és a torok mindkét nemnél fehéres.

Életmód, vonulás

Költés után és vonulás alatt csoportosan élnek, az év többi részében magányosak. A költési periódusban főleg rovarokat, hernyókat, bogarakat, késő nyáron nagy mennyiségű húsos gyümölcsöt, késő ősszel pedig bogyókat fogyasztanak. Minden populációjuk vonuló, a telet a Szaharától délre töltik. A visszautat márciusban kezdik meg, Közép-Európába április végére, május elejére érnek.

Költés

Monogámok, de egyes hímek politerritoriálisak lehetnek, több tojót tartva. Általában egy, délebbre két fészekaljat nevelnek egy évben. Mindkét nem kotlik, neveli és eteti a fiókákat. Gyenge, laza szövésű fészküket talajhoz közel építik, füvek, lágyszárúak közé vagy alacsony bokrokra. 4-5 tojást raknak, melyet 11-12 napig költenek.

Élőhely

Mezőgazdasági területeket szegélyező bokorsorok és nyílt cserjések gyakori faja, néha fiatal ültetvényekben, lombzáródás előtt sűrű állományukkal találkozhatunk. Elkerülik a nagyon sűrű erdőket és cserjéseket, és emberi településeken sem találkozunk velük.


Elterjedés

A faj széles elterjedésű a Skandináv-félszigettől Marokkóig, Írországtól Közép-Szibériáig fordul elő, Európában négy alfajából három van jelen. Síkvidéki fajnak számít, bár fészkelő populációit találjuk 1500 m-en a Svájci Alpokban és akár 2000 m-en a Kaukázusban. Az európai populációméret 14 millió pár.


Hazai elterjedés és állományméret

A legsűrűbb fészkelő állományok egyike Romániában található, ez több mint 5000 párt jelent 50 km2 területre. Összesen 500-800 ezer madárpárra becsülik a hazai állományt.

Érdekes tudományos kutatások a fajjal kapcsolatban

A tudomány mai állása szerint a madarak éneke úgy fejlődött, hogy hűen jelezze az éneklő egyed minőségét. Lengyel kutatók azt vizsgálták, hogy mennyire költséges egy adott ének-repertoár fenntartása. Mezei poszátáknál vizsgálták az egyes madarak énekét miután stresszelő körülményeknek tették ki őket (testtömegüket 5%-kal növelték úgy, hogy idegen tollakat ragasztottak farktollaikra). A kontrol csoporthoz képest a manipulált madarak énekének strófahossza jelentősen lerövidült, bár a repertoár (a különböző ének-elemek változatossága, diverzitása) nem változott. Következtetésnek azt vonták le a kutatók, hogy az ének változatossága állandó másodlagos nemi jelleg, mely nem befolyásol a hím kondíciója (Borowiec és mtsi 2007).

Internetes olvasnivaló a fajjal kapcsolatban

Szakirodalmi forrás

BirdLife International 2004. Birds in Europe: population estimates, trends and conservation status. BirdLife Conservation Series No. 12, Cambridge, UK.

Borowiec, M., Łosak, K., Osiejuk, T., Halupka, K 2007. Song repertoire is not affected by stress in an adult male songbird, the Whitethroat Sylvia communis. Behaviour 144:879-887

Hagemeijer, W.J.M., Blair, M.J. 1997. The EBCC Atlas of European Breeding Birds. Their Distribution and Abundance. T & AD Poyser, London

Perrins, C. (ed.) 1998. The complete birds of the Western Palearctic on CD-ROM, version 1. Oxford University Press;

Svensson, L. és Grant, P. J. 2002. Madárhatározó. Európa és Magyarország legátfogóbb terepi határozója. Park Könyvkiadó, Budapest


  • Megosztás:
Apáthy István Egyesület


Szülőföld Alap


Bird and Nature Protection Association


Societatea Ornitologică Română