Fenesi Annamária, Szabó D. Zoltán

   á ă â é í î ó ö ő ş ţ ú ü ű
kulcsszavak (hu)bcdefhkmnrstv
index alfabetic (ro)bcfglmnprsuv
keywords (en)bcefghjlmpqrstwy

Kakukk

A kakukk magányos fákra kiülve lesi a gazdafajok fészkét
Román névCuc
Angol névCommon Cuckoo
Tudományos névCuculus canorus
Rendszertani besorolás
Kakukkalakúak (Cuculiformes) rendje
Óvilági kakukkfélék (Cuculidae) családja
Jellemző méretek
Hossza (cm)32-34
Szárnyfesztávolság (cm)55-60
Tömeg (g)95-140
A faj énekeplay
Európai elterjedésEurópai elterjedés
IUCN globális státuszNem veszélyeztetett
Európai trendCsökkenő

Térkép

Megjelenés

Karcsú madár, hosszú, lekerekített farokkal és hegyes szárnnyal. A hímek hátoldala, feje és melle egyszínű kékesszürke, míg a has fehér alapon sötét keresztsávozású, csőrtöve és lába sárga. A tojók hasonlítanak a hímekhez, de mellük rozsdássárga árnyalatú. Létezik a tojóknak egy vörös színváltozata is, melynek háta és melle rozsdabarna színű és gyakran egész tollazata feketén keresztsávos.

Életmód, vonulás

Étrendjét szinte kizárólag rovarok teszik ki, főleg hernyók és bogarak. Szívesen fogyasztja a más madarak által került szőrös, figyelmeztető-színezetű hernyókat is. Hosszútávú vonuló. Magányosan vagy kisebb csoportokban vonul.

Költés

Fészket nem épít, tojásait más fajok fészkébe csempészi (költésparazita). A költés áprilisban kezdődhet, de a parazitált madárfajok költési időszakához igazodik. Az egyedek a legtöbb tojásukat egy adott faj fészkébe teszi.k Európában több mint száz kakukk által parazitált madárfajt tartanak számon, közöttük a leggyakoribbak: a réti pityer, erdei szürkebegy, cserregő nádiposzáta, nádirigó stb. A tojók 1-25 tojást tojnak.

Élőhely

Változatos élőhelyeken fordul elő: tengerpartoktól a hegyvidékekig, művelt területektől az erdőkig megtalálható. Csupán a kopár hegyekből, nagyon sűrű erdőkből és a sűrűn lakott emberi településekről hiányzik.

Elterjedés

Eurázsiai faj, a telet Afrika trópusi tájain tölti. Európában csak a nagyon hideg tundrán nem fordul elő. Európa sok országából jelzik a kakukk-populációk csökkenését, főleg élőhely-vesztés és a kiszámíthatatlan időjárás következtében változó számú hernyófelhozatal miatt. Állományuk sokszor a parazitált faj állományméretétől is függ.

Hazai elterjedés és állományméret

Gyakori madárfajunk, 400-800 ezer pár alkotja a hazai kakukk állományt.

Érdekes tudományos kutatások a fajjal kapcsolatban

Érdekes, hogy a kakukk által fészekparazitált fajok egyes populációiban meg lehet figyelni, míg más populációkban nem lehet megfigyelni a parazitálást. Egy 16 európai populációt (beleértve romániaiakat is) érintő vizsgálat arra kereste a választ, hogy a gazdamadár sűrűsége, populációnagysága befolyásolja-e azt, hogy jelen van-e a kakukk fészekparazitizmusa. A cserregő nádiposzátát választották gazdafajnak, és azt találták, hogy ezek sűrűsége erősen befolyásolta a kakukk sikerességét, olyannyira, hogy egy bizonyos küszöb alatt a kakukk-parazitizmus hiányzott a nádiposzáta populációból, függetlenül más környezeti tényezőktől (Stokke és mtsi., 2007).

Internetes olvasnivaló a fajjal kapcsolatban

Szakirodalmi forrás

BirdLife International 2004. Birds in Europe: population estimates, trends and conservation status. BirdLife Conservation Series No. 12, Cambridge, UK.

Perrins, C. (ed.) 1998. The complete birds of the Western Palearctic on CD-ROM, version 1. Oxford University Press;

Stokke, B.G., Hafstad, I., Rudolfsen, G., Bargain, B., Beier, J., Campas, B.D., Dyrcz, A., Honza, M., Leisler, B., Pap, P.L., Patapavicius, R., Prochazka, P., Schulze-Hagen, K., Thomas, R., Moksnes, A, Møller, A.P., Røskaft E. & Soler, M (2007). Host density predicts presence of cuckoo parasitism in reed warblers. Oikos 116: 913-922.)

Svensson, L. és Grant, P. J. 2002. Madárhatározó. Európa és Magyarország legátfogóbb terepi határozója. Park Könyvkiadó, Budapest


  • Megosztás:
Apáthy István Egyesület


Szülőföld Alap


Bird and Nature Protection Association


Societatea Ornitologică Română