nyomtat

megoszt

Kisebbségek változó világban
TÖRZSÖK ERIKA
Ki dönti el, hogy ki a magyar

Ki dönti el, hogy ki a magyar?

Kérdezett: Gui Angéla

- A Határon Túli Magyarok Hivatala mit tesz annak érdekében, hogy a Magyarországra utazni óhajtó, határon túl élő magyarok számára ne vezessék be a vízumkötelezettséget?

- A véleményem az, hogy ez a kérdés ebben a pillanatban nem aktuális, szerintem egy-két éven belül semmilyen változás nem várható. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem kell ennek a problémának a megoldásán gondolkodni.

- A kettős állampolgárság bevezetése nem lehetne esetleg egy megoldás?

- Nem. Hiszen ki dönti el, hogy ki a magyar? Például egy vegyes házasságban született ember minek minősül, vele mit lesz? Ebben a térségben már történtek ehhez hasonló kísérletek, egy nagyon populista intézkedést tett Meciar úr a külföldi szlovákok státusának a megalkotásakor. A gond csak az, hogy nem tárgyalta ezt meg saját végrehajtóival sem - mind a mai napig nincs is utasítás ennek végrehajtására vonatkozóan -, másrészt az érintett országok között sem született megegyezés. Ha jól tudom, Magyarországon mindössze harminc szlovák anyanyelvű egyén érdeklődött erről a státusról. Tehát nyilvánvaló, hogy a rögtönzések nem tesznek jót ilyen helyzetekben. Úgy gondolom, ha az adott ország politikai elitjei komolyan gondolják az európai integrációt, akkor arra nézve kell lépéseket tenni, hogy minden román állampolgár vízummentességet élvezzen az Unió területén. Ebben az esetben azonban másképp tevődik fel a kérdés.

Szatmári Friss Újság, Szatmárnémeti, 1998. március 10.