21.LEGEA EDUCAȚIEI ȘI ÎNVĂȚĂMÂNTULUI NR. 28

(extrase)

Adoptată: 21 decembrie 1978, la București.

Text: Buletinul Oficial nr. 113 din 26 decembrie 1978.

(...)

Potrivit prevederilor Constituției, statul garantează dreptul la învățătură și asigură accesul neîngrădit al tuturor cetățenilor, fără deosebire de naționalitate, rasă, sex sau religie, în învățământul de toate gradele, corespunzător cerințelor dezvoltării economice și sociale a țării, precum și dorințelor și aptitudinilor fiecăruia.

În acest scop, statul alocă o parte importantă din mijloacele sale materiale pentru continua dezvoltare și modernizare a învățământului, asigură pregătirea și perfecționarea personalului didactic, precum și baza materială necesară desfășurării procesului de învățământ.

(...)

Școala are îndatorirea de onoare de a asigura educarea socialistă și pregătirea tinerelor generații pentru muncă și viață, cultivarea în rândurile acestora a pasiunii pentru nou, pentru știință și adevăr, a datoriei de a-și consacra întreaga energie, capacitate de muncă și pricepere edificării societății socialiste și comuniste, a răspunderii pentru viitorul tuturor oamenilor muncii, fără deosebire de naționalitate, al întregului popor, pentru continua înflorire a Republicii Socialiste România.

(...)

În scopul stabilirii cadrului juridic unitar de organizare, desfășurare și dezvoltare a învățământului,

Marea Adunare Națională a Republicii Socialiste România adoptă prezenta lege.

CAPITOLUL I
Principii generale

(...)

Art. 3. – Învățământul în Republica Socialistă România este învățământ de stat.

Școala este despărțită de biserică. Confesiunile, congregațiile sau comunitățile religioase pot organiza, în condițiile prevăzute de lege, școli pentru pregătirea personalului de cult.

Art. 4. – Învățământul de toate gradele se desfășoară în limba română, asigurându-se studierea și cunoașterea temeinică a limbii române.

În conformitate cu prevederile Constituției Republicii Socialiste România, naționalităților conlocuitoare li se asigură folosirea liberă în învățământul de toate gradele a limbii materne, studierea și cunoașterea temeinică a limbii materne a fiecărei naționalități.

Art. 5. – Întregul învățământ este gratuit. La nici o formă de învățământ nu se percep taxe școlare. Statul suportă toate cheltuielile pentru asigurarea personalului didactic și a bazei materiale necesare desfășurării procesului de învățământ.

Pentru învățământul primar, gimnazial, liceal și profesional se asigură gratuit manuale școlare.

(...)

Art. 12. – Prin întregul său conținut, procesul instructiv-educativ din învățământul de toate gradele trebuie să asigure:

(...)

e) educarea în spiritul unității și prieteniei frățești a tinerilor, a tuturor oamenilor muncii din patria noastră, fără deosebire de naționalitate;

(...)

Secțiunea 5
Învățământul superior

(...)

Art. 67. – Învățământul superior se realizează prin politehnici, universități, institute conservatoare și academii, organizate pe facultăți și secții.

În cadrul facultăților funcționează catedre, formate din cadrele didactice de aceeași specialitate sau de specialități apropiate, organizate potrivit normelor unitare de structură. Catedrele răspund de realizarea activității instructiv-educative, de producție și de cercetare științifică a personalului didactic și studenților, de îmbunătățirea conținutului științific și ideologic al programelor, manualelor și cursurilor, de modernizarea metodelor de predare și de educație, precum și de perfecționarea profesională și politică a personalului didactic.

(...)

Art. 69. – Înființarea instituțiilor de învățământ superior, facultăților și secțiilor, precum și desfășurarea învățământului în limbile naționalităților conlocuitoare, nomeclatorul de profiluri și specializări pentru cursurile de zi, serale și fără frecvență, durata studiilor și planul de școlarizare se aprobă prin decret al Consiliului de Stat, la propunerea Ministerului Educației și Învățământului.

Art. 70. – Admiterea în învățământul superior se face pe bază de concurs.

(...)

CAPITOLUL III
Învățământul în limbile naționalităților conlocuitoare

Art. 105. – Tinerilor din rândul naționalităților conlocuitoare li se asigură condiții egale de a se pregăti în orice formă de învățământ și de a fi repartizați în orice loc de muncă, în raport de nevoile economiei și vieții sociale, de pregătirea și aptitudinile lor.

Art. 106. – În unitățile administrativ-teritoriale locuite și de populație de altă naționalitate decât cea română se organizează, în conformitate cu normele unitare de structură, unități de învățământ, secții, clase sau grupe cu predarea și în limbile naționalităților respective.

La școlile profesionale, școlile de maiștri, cursurile de calificare și învățământul agrozootehnic de masă, care funcționează în aceste localități, activitățile didactice se pot desfășura și în limbile naționalităților conlocuitoare.

Art. 107. – Pentru a putea participa activ la întreaga viață politică, economică și social-culturală a țării, tinerilor din rândul naționalităților conlocuitoare li se asigură însușirea limbii române. În acest scop, în unitățile de învățământ primar, gimnazial și liceal, cu predarea în limbile naționalităților conlocuitoare, se studiază limba română, iar unele discipline, prevăzute în planul de învățământ, se pot preda în limba română.

Art. 108. – Părinții sau tinerii aparținând naționalităților conlocuitoare pot opta pentru înscrierea în unitatea de învățământ cu predarea în limba naționalității respective sau în limba română.

Tinerilor aparținând naționalităților conlocuitoare, care frecventează unități de învățământ cu predare în limba română, li se asigură, la cerere, în condițiile legii, ca obiect de studiu și limba naționalității lor.

Art. 109. – La concursurile de admitere organizate, potrivit legii, candidații din rândul naționalităților conlocuitoare au dreptul de a susține probele în limba naționalității lor la disciplinele pe care le-au studiat în această limbă.

Art. 110. – Pentru desfășurarea învățământului în limbile naționalităților conlocuitoare, Ministerul Educației și Învățământului asigură pregătirea și perfecționarea personalului didactic, precum și manualele și alte materiale didactice necesare.

În unitățile de învățământ cu predare în limbile naționalităților conlocuitoare, la disciplinele care se predau în limba română, se asigură și manuale în limba naționalității respective.

CAPITOLUL IV
Bazele generale ale educației și învățământului

(...)

Secțiunea 1
Pregătirea profesională, științifică și culturală

Art. 112. – Învățământul are obligația să asigure studierea și stăpânirea temeinică de către elevi și studenți a limbii române, cunoașterea literaturii, istoriei și geografiei patriei, cultivarea dragostei pentru tradițiile înaintate ale culturii poporului, lărgirea orizontului de cultură generală.

(...)