18.CONSTITUȚIA REPUBLICII POPULARE ROMÂNE

(extrase)

Adoptată: 24 septembrie 1952, la București.

Text: Buletinul Oficial nr. 1 din 27 septembrie 1952.

Modificări:

1. Legea nr. 3/1953 pentru reorganizarea unor ministere și includerea Președintelui Comitetului de Stat pentru Arhitectură și Construcții în Consiliul de Miniștri al Republicii Populare Române (publicată în Buletinui Oficial nr. 4 din 29 iariuarie 1953) prin care s-au modificat art. 43 și 50.

2. Legea nr. 7/1953 pentru modificarea articolelor 43 și 50 din Constituția Republicii Populare Române (publicată în Buletinul Oficial nr. 6 din 26 ianuarie 1954).

3. Legea nr. 3/1954 pentru modificarea articolului 35 din Constituția Republicii Populare Române (publicată în Buletinul Oficial nr. 19 din 21 aprilie 1954).

4. Legea nr. 4/1955 pentru modificarea articolelor 43 și 50 din Constituția Republicii Populare Române (publicată în Buletinul Oficial nr. 13 din 12 iunie 1955).

5. Legea nr. 5/1956 pentru modificarea articolelor 18, 19 alineatul 2 și articolului 50 din Constituția Republicii Populare Române (publicată în Buletinul Oficial nr. 11 din 4 aprilie 1956).

6. Legea nr. 1/1957 pentru modificarea arțicolelor 43, 47 lit. f și 56, precum și pentru abrogarea articolelor 50, 59 și 62 din Constituția Republicii Populare Române (publicată în Buletinul Oficial nr. 11 din 28 martie 1957).

7. Legea nr. 1/1958 pentru modificarea articolului 35 din Constituția Republicii Populare Române (publicată în Buletinul Oficial nr. 3 din 15 ianuarie 1958).

8. Legea nr. 2/1959 pentru modificarea articolelor 52 și 58 din Constituția Republicii Populare Române (publicată în Buletinul Oficial nr. 31 din 31 decembrie 1959).

9. Legea nr. 2/1960 pentru modificarea articolelor 18, 19 și 39 din Constituția Republicii Populare Române (publicatâ în Buletinul Oficia) nr. 27 din 27 decembrie 1960).

10, Legea nr. 1/1961 pentru modificarea capitolului III, precum și a art. 43, 44 și 75 din Constituția Republicii Populare Române (publicată în Buletinul Oficial nr. 9 din 25 martie 1961).

11. Legea nr. 2/1964 pentru modificarea art. 25 din Constituția Republicii Populare Române (publicată în Buletinul Oficial nr. 24 din 30 decembrie 1964).

Abrogare: prin textul Constituției din 21 august 1965.

(...)

Minoritățile naționale din Republica Populară Română se bucura de deplină egalitate în drepturi cu poporul român. În Republica Populară Română se asigură autonomie administrativ-teritorială populației maghiare din raioanele secuești, unde ea formează o masă compactă.

(...)

CAPITOLUL 2
Orânduirea de stat

(...)

ARTICOLUL 17

Statul român democrat-popular – stat unitar, suveran și independent:

(...)

j) asigură dezvoltarea culturii poporului român și a culturii minorităților naționale, socialistă în conținut, națională în formă;

(...)

ARTICOLUL 19

Regiunea Autonomă Maghiară a Republicii Populare Române este formată din teritoriul locuit de populația compactă maghiară secuiască și are conducere administrativă autonomă, aleasă de populația Regiunii Autonome.

Regiunea Autonomă Maghiară cuprinde raioanele: Ciuc, Gheorgheni, Odorhei, Reghin, Sângeorgiu de Pădure, Sf. Gheorghe, Târgu-Mureș, Târgu-Secuiesc, Toplița.

Centrul administrativ al Regiunii Autonome Maghiare este orașul Târgu Mureș.

ARTICOLUL 20

Legile Republicii Populare Române, hotărârile și dispozițiile organelor centrale ale statului sunt obligatorii pe teritoriul Regiunii Autonome Maghiare.

ARTICOLUL 21

Regulamentul Regiunii Autonome Maghiare este elaborat de Sfatul Popular al Regiunii Autonome și supus spre aprobare Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române.

(...)

CAPITOLUL 5
Organele locale ale puterii de stat

ARTICOLUL 51

Organele puterii de stat în regiuni, raioane, orașe și comune sunt Sfaturile Populare ale oamenilor muncii de la orașe și sate.

ARTICOLUL 52

Sfaturile Populare se compun din deputați aleși pe timp de doi ani de către oamenii muncii, cetățeni ai Republicii Populare Române, din regiunea, raionul, orașul și comuna respectivă.

Normele de reprezentare în Sfaturile Populare se stabilesc prin lege.

(...)

ARTICOLUL 57

Organul puterii de stat al Regiunii Autonome Maghiare este Sfatul Popular al Regiunii Autonome.

Organul executiv și de dispoziție al Sfatului Popular al Regiunii Autonome Maghiare este Comitetul Executiv ales de el.

ARTICOLUL 58

Sfatul Popular al Regiunii Autonome Maghiare este ales după normele stabilite de lege, pe timp de 2 ani, de către oamenii muncii din Regiunea Autonomă, cetățeni ai Republicii Populare Române.

(...)

CAPITOLUL 6
Instanțele judecătorești și procuratura

(...)

ARTICOLUL 68

În Republica Populară Română, procedura judiciară se face în limba română, asigurându-se în regiunile și raioanele locuite de populație de altă naționalitate decât cea română folosirea limbii materne a acelei populații.

Părților, care nu vorbesc limba în care se face procedura judiciară, li se asigură posibilitatea de a lua cunoștință, prin traducător, de piesele dosarului, precum și dreptul de a vorbi în instanță și a pune concluziuni în limba maternă.

(...)

CAPITOLUL 7
Drepturile și datoriile fundamentale ale cetățenilor

(...)

ARTICOLUL 80

Cetățenii Republicii Populare Române au dreptul la învățătură.

Acest drept este asigurat prin învățământul elementar general, obligatoriu și gratuit; prin sistemul burselor de stat acordate studenților și elevilor merituoși din școlile învățământului superior, mediu și elementar, prin organizarea pe lângă întreprinderi industriale, gospodării agricole de stat, stațiuni de mașini și tractoare și gospodării agricole colective a învățământului profesional gratuit pentru cei ce muncesc.

Învățământul de toate gradele este învățământ de stat.

(...)

ARTICOLUL 81

Oamenilor muncii, cetățeni ai Republicii Populare Române, fără deosebire de naționalitate sau rasă le este asigurată deplină egalitate de drepturi în toate domeniile vieții economice, politice și culturale.

Orice fel de îngrădire directă sau indirectă a drepturilor oamenilor muncii, cetățeni ai Republicii Populare Române, stabilirea de privilegii directe sau indirecte pe temeiul rasei sau al naționalității cărora le aparțin cetățenii, orice manifestare de șovinism, ură de rasă, ură națională sau propagandă naționalistă șovină este pedepsită de lege.

ARTICOLUL 82

În Republica Populară Română se asigură minorităților naționale folosirea liberă a limbii materne, învățământul de toate gradele în limba maternă, cărți, ziare și teatre în limba maternă. În raioanele locuite și de populații de altă naționalitate decât cea română, toate organele și instituțiile vor folosi oral și scris și limba naționalităților respective și vor face numiri de funcționari din rândul naționalității respective sau al altor localnici care cunosc limba și felul de trai al populației locale.

(...)

ARTICOLUL 84

Libertatea de conștiință este garantată tuturor cetățenilor Republicii Populare Române.

Cultele religioase sunt libere să se organizeze și pot funcționa liber. Libertatea exercitării cultelor religioase este garantată tuturor cetățenilor Republicii Populare Române.

Școala este despărțită de biserică. Nici o confesiune, congregație sau comunitate religioasă nu poate deschide sau întreține instituții de învățământ general, ci numai școli speciale pentru pregătirea personalului cultului.

Modul de organizare și funcționare a cultelor religioase se reglementează prin lege.

(...)

CAPITOLUL 8
Sistemul electoral

ARTICOLUL 93

Alegerile de deputați pentru Marea Adunare Națională și pentru Sfaturile Populare se fac prin vot universal, egal, direct și secret.

ARTICOLUL 94

Alegerile de deputați se fac prin vot universal. Toți oamenii muncii, cetățeni ai Republicii Populare Române, care au împlinit vârsta de 18 ani, fără deosebire de rasă sau naționalitate, sex, religie, grad de cultură, profesiune sau durata domicilierii, au dreptul de a lua parte la alegerea deputaților, cu excepția alienaților, a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească la pierderea dreptului electoral și a celor declarați nedemni prin lege.

(...)

CAPITOLUL 10
Procedura de modificare a Constituției Republicii Populare Române

ARTICOLUL 105

Constituția Republicii Populare Române poate fi modificată numai prin lege votată de Marea Adunare Națională.

Proiectul de lege asupra modificării Constituției se consideră adoptat dacă a fost votat de cel puțin două treimi din numărul total al membrilor Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române.