10.LEGEA NR. 630
privitor la stabilirea și sancționarea unor infracțiuni
la Legea pentru Statutul Naționalităților

Adoptată: 3 august 1945, la București (Decret-Lege nr. 2441).

Text: Monitorul Oficial nr. 176 din 6 august 1945.

Asupra raportului președintelui Consiliului Nostru de Miniștri cu nr. 353 737 din 28 iulie 1945;

Având în vedere dispozițiunile Legii nr. 86 din 1945, pentru statutul naționalităților;

Văzând jurnalul Consiliului de Miniștri nr. 1142 din 28 iulie 1945,

Am decretat și decretăm:

DECRET-LEGE

privitor la stabilirea și sancționarea unor infracțiuni la legea pentru Statutul Naționalităților

Art. 1. – Acela care cercetează originea etnică a unui cetățean român în vederea stabilirii situației sale juridice în cadrul unei proceduri judiciare, administrative sau polițienești sau în orice alt mod, comite delictul de rasism și se pedepsește cu închisoare corecțională de la 3 luni la 1 an.

Același delict se comite și aceeași pedeapsă se aplică și atunci când funcționarul întrebuințează indicațiunea “origine etnic㔠sau vreun alt sinonim al acestei noțiuni, într-un act public.

Dacă funcționarul public refuză eliberarea unui act pentru motivul că solicitantul nu și-a dovedit originea etnică, se aplică dispozițiunile prevăzute în art. 243 din codul penal.

Dispozițiunile prezentului articol nu se aplică atunci când în baza invocării, în mod exclusiv de către cei interesați, a unei origini etnice oarecare, alta decât cea stabilită în trecut pe criterii de rasism, autoritățile astfel sesizate trec la stabilirea situațiunii lor juridice, oridecâteori o atare operațiune este solicitată în conformitate cu dispozițiunile art. 2 pct. d, alin. 3 din decretul lege nr. 2440 din 1945.

Art. 2. – Acela care împiedică pe un cetățean român de a-și stabili liber naționalitatea sau limba sa maternă, în conformitate cu dispozițiunile art. 5 din Legea nr. 86 din 1945, modificând în mod samavolnic datele indicate de el, sau cerându-i de a-i indica anumite date, comite delictul de abuz la stabilirea naționalității sau limbii și se pedepsește cu închisoare corecțională de la 3 luni la 1 an și amendă de la 10 000 la 50 000 lei.

În caz de recidivă la pedeapsă prevăzută în alin. 1 al prezentului articol, se va adăuga și interdicția corecțională de la 1–3 ani.

Art. 3. – Acela care cu intențiune schimbă sau modifică într-un registru, document de stare civilă sau în orice act public, numele patrimonic al unui cetățean, dovedit cu actele sale personale oficiale, întrucât faptul nu ar constitui infracțiunea prevăzută și pedepsită de art. 401 din codul penal, comite delictul de abuz prin alterarea numelui și se pedepsește cu închisoare corecțională de la 1–3 luni și amendă de la 5000–20 000 lei.

Art. 4. – Acela care în cadrul atribuțiunilor sale aduce:

1. Orice îngrădire directă sau indirectă a drepturilor cetățenilor.

2. Orice stabilire de privilegiu, directe sau indirecte pentru cetățeni, fie prin fixarea unor condițiuni speciale în vederea angajerii sau numirii personalului, fie printr-un tratament diferențial, fie prin orice mijloc discriminatoriu rezultat din temeiuri de rasă, religie sau naționalitate, comite delictul contra egalității cetățenești și se pedepsește cu închisoare corecțională de la 3 luni la un an și amendă de la 10 000–50 000 lei.

În caz de recidivă la pedeapsă prevăzută în alin. 1, se va adăuga și interdicția corecțională de la 1–3 ani.

Art. II. – Acela care împiedecă pe oricine de a întrebuința o altă limbă de cât cea oficială a Statului, în condițiunile prevăzute de Legea nr. 86 din 1945, pentru Statutul Naționalităților, cap. II, secția I, sau care tulbură în relațiunile particulare pe oricine din această cauză, săvârșește delictul de violare a libertății cetățenești și se pedepsește cu închisoare corecțională de la 3–6 luni și amendă de la 5000–10 000 lei.

Tentativa se pedepsește.

Art. 6. – Acela care refuză sau împiedică libera transmitere prin viu grai sau scris a mijloacelor uzuale interne de corespondență (poștale, telefonice sau telegrafice), pe motivul că cuprinsul acestora este scris sau vorbit în altă limbă decât cea oficială a Statului cu excepțiunea numelui localității (care pe adresă va trebui să fie scris în limba oficială), comite delictul de abuz prin violarea libertății cetățenești și se pedepsește cu amendă de la 5000–10 000 lei.

Art. 7. – Acela care prin orice mijloace ofensatoare sau injurioase atinge pe motiv de rasă, cult sau religie, onoarea sau prestigiul unei naționalități ori o expune batjocorii sau lovește prin atitudini și fapte concrete intenția și dorința naționalităților de armonioasă conlocuire, întrucât faptul nu ar constitui o infracțiune mai gravă, comite delictul de ofensă contra armoniei dintre naționalitățile conlocuitoare și se pedepsește cu închisoare corecțională de la 6 luni la 3 ani și amendă de la 20 000–50 000 lei.

Art. 8. – Acela care:

1. Face declarațiuni sau afirmațiuni defăimătoare, care sunt de natură a da naștere la ură sau dispreț contra unei rase sau naționalități sau religii.

2. Utilizează declarațiuni sau afirmațiuni defăimătoare de a susține exclusivismul național.

Dacă faptul nu ar constitui o infracțiune mai gravă, comite delictul de învrăjbire a naționalităților conlocuitoare, respectiv de învrăjbire confesională și se pedepsește cu închisoare corecțională de la 6 luni la 2 ani și amendă de la 50 000–100 000 lei.

Dacă delictul s-a săvârșit prin presă sau prin orice alte mijloace de difuzare, pedeapsa va fi închisoare corecțională de 1–3 ani și amendă de la 50 000–100 000 lei.

În caz de recidivă sau în caz că delictul a fost comis de un funcționar public, la pedeapsa prevăzută de alineatele precedente, se adaugă și interdicția corecțională de la 1–3 ani.

Art. 9. – Toți acei care prin arătări neadevărate, nedovedite sau de rea credință au înscenat vreun delict în sarcina cuiva prevalându-se de sancțiunile prezentei legi, dacă fapta nu ar constitui infracțiunea prevăzută de art. 269 din codul penal sau altă infracțiune mai gravă, comite delictul de învrăjbire națională și se pedepsește cu detențiune de la 1–5 ani.

Suspendarea executării pedepsei nu se aplică pentru'faptele și pedepsele prevăzute de acest articol.

Art. 10. – Acțiunea penală se exercită de Ministerul Public de autoritățile și persoanele juridice autorizate în acest scop precum și de partea vătămată.

Atât acțiunea publică cât și cea privată trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni, socotită din ziua în care Ministerul Public, autoritățile învestite cu acest drept sau partea vătămată, au luat cunoștință de săvârșirea infracțiunei și au știut cine este făptuitorul.

Dat în București, la 3 august 1945,

Raportul d-lui Președinte al Consiliului de Miniștri către M. S. Regele,

Legea nr. 86 din 1945 pentru Statutul Naționalităților, stabilind principiile generale cu privire la reglementarea situațiunii naționalităților conlocuitoare în țara noastră, conține multe norme prohibitive, în scopul de a apăra în mod eficace egalitatea tuturor acestor naționalități, precum și libertatea și drepturile cetățenilor respectivi.

În special art. 4 alin. 2 al statutului, prevede în principiu sancționarea abaterilor săvârșite contra egalității cetățenilor cum și propovăduirea exclusivimului și a urei și disprețului de rasă, religie sau naționalitate.

Pentru a da acestor norme caracterul unei legi pline și complete, a fost necesar de a formula conceptul unor infracțiuni speciale și a stabili calificarea lor juridică, odată cu sancțiunile corespunzătoare.

Pentru aceste motive am întocmit alăturatul proiect de lege ale cărei dispozițiuni se împart în trei categorii, după cum ele au drept scop:

a) combaterea rasismului și urmărilor lui, creând delictul de rasism (art. 1–2);

b) apărarea egalității și libertății cetățenești contra tuturor abuzurilor, mai ales în ceea ce privește libera întrebuințare a limbii (art. 3–6);

c) combaterea exclusivismului naționalist și a urei și disprețului de rasă, religie sau naționalitate (art. 7–9).

În acest scop și autorizat de Consiliul de Miniștri prin jurnalul nr. 1142 din 1945 cu profund respect, supun Înaltei aprofundări și semnături a Maiestății Voastre, alăturatul proiect de decret-lege, pentru stabilirea și sancționarea unor infracțiuni la legea pentru Statutul Naționalităților.

Nr. 353 737     1945, lulie 28.