PREFAŢĂ

Modesta noastră iniţiativă oferă o selecţie de scrieri istorice referitoare la Transilvania, publicate īn revista História, care apare īn Ungaria din anul 1979. Īn limba maghiară am publicat culegeri īn 1992 şi 1998 intitulate Erdély a Históriįban (Transilvania īn História). Materialul acestei ediţii din urmă, cu īmbogăţiri şi adăugiri, īl publicăm acum īn limba romānă.

Volumul de faţă nu are intenţii propagandistice. Dorim īn primul rānd să-l informăm pe cititor, nu să-l convingem, căci scopul nostru principal este să-i punem la dispoziţie o lectură plăcută, captivantă, un punct de vedere istoric care pānă acum nu a fost accesibil cercurilor largi de cititori romāni. Īn scrierile selecţiei noastre cititorul nu va găsi o concepţie unitară - aceasta nici nu a fost intenţia noastră -, ci o lectură de nivel de popularizare a diverselor cercetări ale istoriografiei maghiare, cercetări care se referă la trecutul Transilvaniei.

Pānă la īnceputul anilor '80, īn istoriografia maghiară a devenit determinantă abordarea īn spiritul strict disciplinar, īn loc să mai răspundă unor pretenţii politice, istoriografia şi-a propus să satisfacă cerinţele unei societăţi care s-a angajat pe o cale de dezvoltare burgheză şi care doreşte să cunoască realităţile propriului trecut. Această misiune a fost īmbrăţişată de revista lunară História, redactată de Ferenc Glatz.

Prin volumele noastre publicate īn limba romānă am dori să punem la dispoziţia publicului lucrări care să-l ajute pe cititorul romān să īnţeleagă punctele de vedere şi opiniile istoricilor maghiari, respectiv originea acestor păreri.

Relaţiile maghiaro-romāne de două sute de ani sunt marcate de conflictele determinate de cele două procese de devenire naţională desfăşurate paralel. Problema centrală a fiecăreia dintre părţi era mereu aceea că una se temea pentru o parte a propriei sale comunităţi naţionale, etnice de progresele celeilalte realizate īn construirea propriului stat naţional. Indiferent care dintre părţi avea temeri justificate, hipersensibilitatea alimentată de teamă este prezentă şi de o parte, şi de alta. Această teamă poate fi redusă şi prin cunoaşterea modului de gāndire, a concepţiei asupra istoriei susţinute de celălalt. Īnainte de primul război mondial, romānii aveau mai multe cunoştinţe - mai ales prin ardeleni - despre Ungaria şi despre maghiari decāt maghiarii despre romāni. Pānă īn zilele noastre, situaţia s-a schimbat īn īntregime. Culegerea noastră caută să ofere o contrapondere a acestei situaţii.